Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: ‚Poprava’ v ženském boxu. Zkušená hvězda sestřelila za sedm vteřin nebohou skoro-amatérku

Sport

  9:11
INDIO - Pět výher favoritů viděli fanoušci boxu na prvním kalifornském galavečeru v době pokoronavirové. Ovšem triumf zkušené Seniesy Estradové nad Mirandou Adkinsovou budí spíše rozpaky. Poražená totiž měla do zkušené bojovnice daleko a tak se dá bez přehánění říct, že ji proti více než stovkou zápasů ošlehané soupeřce hrozilo v ringu více než jen porážka...

Knockoutovaná Miranda Adkinsová. foto: Youtube

Není tak časté, že ženy zastíní v bojových sportech muže. Že je zastíní na jedné akci. Neporažené hvězdě Seniese Estradové se to povedlo. Ona sama neudělala nic špatně. Přesto její triumf nad dosud v boxu také neporaženou Mirandou Adkinsovou budí přinejlepším rozpaky.

Miranda Adkinsová.
Knockoutovaná Miranda Adkinsová.

Dvaačtyřicetiletá rodačka z Holtonu v Kansasu, která má za sebou amatérskou kickboxerskou kariéru a dala se na bojové sporty „na stará kolena“ poté, co překonala rakovinu, byla náhradou za čtyřiadvacetiletou Mexičanku Jacky Calvovou (12-5-2, 1 KO). S tou měla Estradová bojovat už před pandemií koronaviru, duel byl ale naplánován na březen, a proto se neuskutečnil.

A na souboj elitních boxerek v muší váze nedošlo ani tentokrát. A byla z toho fraška. Hazard se zdravím. Adkinsová s přezdívkou „Mamka“ okamžitě po úvodním gongu zaparkovala zpět do svého rohu a v hodně slabém dvojáku se pokusila odolat okamžitému tlaku favoritky. Marně, dvě extrémně rychlé tříúderové kombinace ji málem vystřelily ven z ringu.

„Zápas“ trval přesně sedm sekund! Rychlejší knockout ženský box nezná, dle světové databáze BoxRec.com bylo rychlejších jen osm zápasů historie, vteřinový rekord Efe Ajagby je tak trochu otázkou, zapsal ho totiž v souboji s Curtisem Harperem v nechvalně proslulém duelu, ze kterého druhý jmenovaný s úvodním gongem odešel z ringu.

„Fraška. Obrovská. Každopádně velká poklona Adkinsové, že vůbec do ringu vstoupila,“ napsal například reportér USA Today John Buffone. Podobně mluvila také Estradová: „Má můj obrovský respekt, ona chtěla boxovat, ne jako jiné. Věděla jsem, že jsem zkušenější.“

A právě zde je problém. Při vší úctě k Adkinsové, šlo o podobně vyrovnanou dvojici, jako kdyby si kluka z nějaké vísky na Aljašce pozval na souboj v tvrdosti střelby v dobách své největší slávy hokejový bombardér Al MacInnis, který v nadsázce svými ranami lámal tyčky.

Navíc je otázkou, jak to se zkušenostmi a věkem poražené vlastně je. Před třemi lety si střihla i amatérský zápas v MMA na akci KCFA 22, který hodně rychle prohrála. Na grafice je u jejího jména 22 let, navíc neodpovídá ani původ. Že je vše, jen ne zkušená bojovnice, musí vidět i laik.

Naopak Estradová se v minulosti pokoušela kvalifikovat na olympijské hry, amatérskou kariéru zakončila s bilancí 97-4, mezi profíky se pak naposledy v listopadu pomstila své Nemesis z amatérů, Marlen Esparzové, kterou porazila po devíti drsných kolech.

„Minimální, lehká muší nebo muší váha. Je to jedno, porazím kohokoliv. Jsem jeden, dva zápasy od toho, aby se o mě mluvilo jako o jedné z nejlepších boxerek planety napříč vahami. Jediné, co mám v hlavě, jsou velké zápasy a tituly,“ dodala vítězka, která rozjela na Instagramu dokonalý kolotoč „stories“ ke svému triumfu.

Nezbývá než věřit, že podobně se bude chlubit i dalšími triumfy nad soupeřkami sobě rovnými.

Dobrou zprávou na konec je, že poražená je dle posledních zpráv v pořádku, ostatně i z ringu nakonec odešla po svých.

Vedle Estradové slavili na galavečeru bez diváků tři dny poté, co Kalifornská sportovní komise dala pořádání boxerských a MMA akcí zelenou, i další favorité, Evan Anthony Sanchez, Hector Valdez a Shane Mosley Jr.na body, velký talent velterové váhy Vergil Ortiz Jr pak ukončil zkušeného Kolumbijce Samuela Vargase v závěru sedmého kola. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!