Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Patriots mají rekordní devátou účast v SuperBowlu, Brady předčil ‚Big Bena‘

Sport

  9:58
NEW YORK - New England Patriots vybojovali rekordní devátou účast v Super Bowlu, finále zámořské ligy amerického fotbalu NFL. Vítězové základní části v semifinále přehráli Pittsburgh Steelers 36:17 a o titul si zahrají proti Atlantě Falcons, která porazila Green Bay Packers snadno 44:21. Super Bowl je se uskuteční 5. února v Houstonu.

Tom Brady, quarterback New England Patriots. foto: ČTK/AP

Dosud se Patrioti dělili o rekordních osm účastí v Super Bowlu s Denverem, Dallasem a právě Pittsburghem, který potkali v semifinále. Klíčová akce zápasu přišla v polovině druhé čtvrtiny, kdy zazářil hvězdný rozehrávač Tom Brady.

Finále AFC mezi New England Patriots a Pittsburghem Steelers.
New England Patriots jasně ovládli finále AFC proti Pittsburghu Steelers.

Po fintované rozehrávce nakrátko našel dlouhým pasem téměř z poloviny hřiště Chrise Hogana a ten poslal Patrioty do vedení 17:6, které už nepustili. Ve třetí čtvrtině přidali ještě 16 bodů a v závěru si hlídali postupový výsledek.

Čtyřnásobný šampion Brady, který má rekordní sedmou účast v Super Bowlu, naházel 384 yardů a přihrál na tři touchdowny, z toho na dva Hoganovi. Jasně tak předčil lídra Pittsburghu Bena Roethlisbergera. Obrovitý quarterback přezdívaný „Big Ben“ tak přišel o šanci bojovat o třetí Super Bowl ve své kariéře.

Ještě lepší zápas než Brady odehrál quarterback Atlanty Matt Ryan, který naházel 392 yardů a připravil čtyři touchdowny. Skvěle fungovala zejména jeho spolupráce s Juliem Jonesem, považovaným za nejlepšího widereceivera v lize. Na něj šlo 180 zkompletovaných yardů a dvě přihrávky proměnil v touchdown.

V poločase Atlanta vedla už 24:0, navíc v úvodu druhé půle předvedl parádní akci Jones. Po přihrávce přeběhl polovinu hřiště a zaznamenal touchdown dlouhý 73 yardů. Packers vedení hvězdným rozehrávačem Aaronem Rodgersem se sice ještě vzmohli na odpor, ale Atlanta si druhou účast ve finále ujít nenechala.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...