130 let
Michal Martínek si poradil s Viktorem Peštou.

Michal Martínek si poradil s Viktorem Peštou. | foto: OKTAGON MMA

VIDEO: Podceňovaný Martínek zlomil Peštovi čelist. Všichni čekali mojí prohru, užíval si

Sport
  •   21:15
Praha - Nemáš šanci, říkali mu. Podceňovali ho a počítali, jak dlouho vydrží. Obhájce titulu Michal Martínek šel do klece na turnaji Oktagon 15 vyloženě na porážku. Vždyť proti němu stál UFC veterán Viktor Pešta. Jenže stačila jedna tvrdá rána a Martínek vyzyvatele zlomil.

Obrazně i doslova. Pešta totiž po třech minutách musel vzdát kvůli problémům s čelistí. Z pusy mu tekla krev a doktoři po prvotní kontrole ohlásili zlomeninu. Další zastávka: nemocnice.

Výsledek titulového duelu překvapil možná víc než následný vrchol mezi Véghem a Vémolou.

Těžké váhy v pátek navážily 108 kilogramů, do soboty oba jistě po náročném hubnutí navíc přibrali. Nastoupili proti sobě obři a Martínek, snad největší outsider večera, ohromil.

„V šatně mi tým říkal, ať si to jdu užít, že se nemám čeho bát. Hlavně ať nelituju,“ vyprávěl následně Martínek novinářům. „Všichni čekali moji prohru, ale já vím, co jsem pro výhru udělal. A Pešta mě trochu podcenil, pak jsem mu v očích viděl respekt, v kleci si už tak jistý nebyl.“

Michal Martínek si poradil s Viktorem Peštou.

Martínek soka několikrát tvrdě trefil do obličeje. Navíc se i při své váze pohyboval téměř ladně, poskakoval na nohách, zatímco zaskočenému Peštovi svaly ztuhly. Po třech minutách si uvědomil, že mu jeden z úderů čelist zlomil.

„Nejdřív jsem myslel, že mám vyražený zub. Jenže pak jsem cítil, že se mi čelist posouvá, měl jsem ji na volno,“ vzkázal v neděli Pešta z nemocnice. V pondělí ho čeká operace. „Doktorka tvrdí, že po zákroku budu stejně hezkej jako předtím,“ zavtipkoval a pogratuloval soupeři k vítězství.

„Rád zvedám činky, tak se to asi projevilo na síle úderu,“ pousmál se Martínek v sobotu večer.

Zápasem s Peštou opravdu hodně riskoval. V létě totiž neuspěl v show Dany Whitea, před prezidentem UFC prohrál s Brazilcem Rodrigem Ferreirou. Další možnost zabojovat o kontrakt v prestižní organizaci dostal pod podmínkou, že doma dvakrát vyhraje.

Mohl si vybrat lehčí soupeře, ale nechtěl. „Tohle je pro mě zmrtvýchvstání. Po první prohře v kariéře jsem udělal všechno pro to, abych vyhrál. Zdravě jsem se naštval. Důležitá ale pořád byla pokora i úcta. Výhra pro mě znamená diplom. Přesvědčil jsem se, že prohra neznamená konec kariéry,“ povídal.

V březnu v Ostravě čeká Martínka další obhajoba, tentokrát s Martinem Budajem. Pakliže znovu vyhraje, měl by dostat další šanci se do UFC podívat.

Zápas Martínek-Pešta:

Autor: Robert Rampa