130 let

Libor Podmol. | foto: ČTK

VIDEO: Podmola nezastavila v cestě za titulem ani těžká zlomenina

Sport
  •   13:30
PRAHA - Na začátku října prožil drsnou zkušenost. Český jezdec freestyle motokrosu Libor Podmol utrpěl po jednom ze skoků otevřenou zlomeninu klíční kosti. O dva a půl týdne později už ale znovu závodil. A riziko se mu vyplatilo. V neděli se stal mistrem světa FMX, když ovládl i závod v brazilské Fortaleze.

"Jsem šťastný, že to vyšlo. Nadělil jsem si opravdu moc pěkného Ježíška," usmíval se včera Podmol na setkání s novináři po návratu do Česka. Pro šestadvacetiletého jezdce to byl premiérový triumf. Třikrát se totiž v seriálu MS umístil na druhém místě.

Muž s přezdívkou "Mouka" si tak užil bujarých oslav na místě nedělního závodu. "Oslavil jsem to na after party po závodě s dalšími jezdci. Druhý den jsme pokračovali na pláži. Můžu jen říct, že Brazilky mají velké zadky," usmíval se šampion. "Ještě to určitě budu slavit tady v Čechách," dodal.

LIBOR PODMOL V OSTRAVĚ:

Podmol před sezonou odjel na tři měsíce do USA, kde kvalitně potrénoval a našel i nové sponzory. Ročník zahájil triumfy v Berlíně a v Basileji, ale pak přišlo klání série X-Fighters v Římě. "Cítil jsem se tam dobře, vyšly mi tréninky. Ale před kvalifikací jsem nezvládl jeden skok. Skončil jsem na zemi deset metrů od motorky s velkou bolestí v rameně. A něco mi z něj i koukalo," líčil.

Podmol utrpěl otevřenou zlomeninu klíční kosti. V Římě ale podstoupil jen základní ošetření a autem se vydal do Prahy za svým lékařem. Cestou se vždy zastavil na benzinové pumpě a dával si injekci proti bolesti... "Honilo se mi v hlavě, jak to není dobré, jak jsem si zničil kariéru. Na druhou stranu jsem se ale kousnul, protože už mě nebavilo být věčně druhý. Za dva a půl týdne jsem se dokázal v Rize postavit na motorku a získal jsem důležité body, abych zůstal v kontaktu se soupeři."

Poté absolvoval úspěšné závody ve Vídni a Ostravě a vše završil triumfem v Brazílii. "I když to dlouho vypadalo špatně. Dva dny jsem čekal na ztracenou tašku, bez které bych nemohl závodit," přiznal Podmol. "Doufám, že mi titul pomůže udělat si lepší jméno, a doufám, že příští rok přijde pozvánka na X Games, jediný závod, na kterém jsem ještě nikdy nebyl. Je to taková olympiáda extrémních sportů."

Autor: Vojtěch Gibiš