Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Sudí inzultaci od basketbalisty nasimuloval. Zápas se musí dohrát, šéf disciplinárky odstoupil

Sport

  12:15aktualizováno  15:20
opava/praha - Nečekaný zvrat má kauza údajné hlavičky srbského basketbalisty Darka Čohadareviče rozhodčímu Stanislavu Kučerovi ve 2. zápasu čtvrtfinálové série mezi Opavou a Olomouckem. Podle sportovního ředitele Národní basketbalové ligy (NBL) Zdeňka Ringsmutha k zásahu čelem pivota Olomoucka do obličeje sudího Kučery nedošlo, což znamená, že sudí následný pád k zemi a inzultaci, která zapříčinila předčasný konec zápasu, nasimuloval.

Darko Čohadarevič (vlevo) se snaží doběhnout opavského Václava Bujnocha. foto: bkopava.cz/Daniel Ludvík

Basketbalový skandál. Olomoucký hráč napadl sudího a zápas s Opavou se nedohrál

Ringsmuth zároveň v pondělí nařídil, aby byl zápas, který byl za stavu 40:34 pro domácí Opavu předčasně ukončen, dohrán. 

Přitom celá situace měla do pondělního dopoledního verdiktu Ringsmutha zcela jinou dohru. Disciplinární komise NBL rozhodla o tom, že bude čtvrteční zápas kontumován ve prospěch Opavy a Čohadarevič dostane stopku na 10 zápasů.

A jelikož Opava v neděli vyhrála třetí duel série na palubovce Olomoucka 89:71, ujala se vedení v sérii 3:0 na zápasy. 

V pondělí pak ve čtvrtém duelu rovněž v Prostějově, kde Olomoucko hraje své domácí zápasy, mohla sérii ukončit. Jenže vedení Olomoucka se rozhodlo proti verdiktu disciplinárky ligy odvolat a u Ringsmutha se svým odvoláním uspěla.

Sportovní šéf ligy totiž rozhodl o tom, že Opava vede v sérii jen 2:0 a druhý zápas se dohraje od 18. minuty a stavu 40:34 v Opavě ve středu v 18 hodin.

„Nepodařilo se plně prokázat, že došlo k naplnění skutkové podstaty, na jejímž základě bylo utkání ukončeno - úder na hlavu rozhodčího,“ stojí v Ringsmuthově zprávě.

Jeho verdikt spustil další dění ve vedení ligy. Šéf ligové disciplinárky Pavel Hlaváček se po Ringsmuthově verdiktu rozhodl okamžitě odstoupit ze své funkce, protože s rozhodnutím šéfa ligy nesouhlasí.

Možnost odvolat se proti rozhodnutí šéfa ligy dostal i čtyřnásobný ligový vítěz z Opavy a ten toho po chvíli váhání také využil.

Video z celého incidentu se stalo hitem internetu, ve svém pořadu jej okomentoval i slavný americký pivot Shaquille O’Neal. On i další experti mají jasno, sudí Kučera by měl mít z ostudy kabát protože svůj pád nasimuloval.

Autor: