Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Shaq O´Neal... Monstrum, raper, bavič

Sport

  12:12
PRAHA - Basketbalová NBA ztratila jednu ze svých největších legend. Jak co se týče velikosti postavy, tak věhlasu. Ve středu oznámil konec devatenáctileté kariéry devětatřicetiletý Shaquille O´Neal. 216 centimetrů a více jak 150 kilový obr z diplomem z Lousianské Státní Univerzity, raper, muslim, herec, showman s vlastním pořadem v televizi, ale především jeden z nejlepších střelců NBA všech dob. Jaká byla jeho kariéra?

Shaq O´Neal a Big Show. foto: www.youtube.com

Začátek kariéry v Orlandu Magic (1992 - 1996)

Jednička draftu, nováček roku, NBA All Star Game, to vše stihl mladý Shaq v úvodu své bohaté kariéry. Mimo jiné ale také zařídil změnu upevnění basketbalových košů v NBA. Ty byly po vzoru mantinelů v NHL na začátku devadesátých let "odpružené" a na nepříliš pevných ramenech. Na budoucí 150 kilové monstrum, toho času nejtěžšího basketbalistu světa, nebyly připravené. Poté co několik ramen zničil (a i vysypal desku), musely být ramena, která koše drží vyztužena. Během kariéry v Orlandu se stal mistrem světa (1994) i olympijským vítězem (1996).

Los Angeles Lakers (1996 - 2004)

Tři prsteny pro vítěze ligy, pokaždé s oceněním pro nejlepšího hráče finále, v roce 2002 dokázal k návratu a snížení platu přemluvit Gary Paytona s Karlem Malonem. Následně se ale sám rozhádal s majitelem Lakers i druhou hvězdou Lakers - Kobe Bryantem a v roce 2004 musel odejít do Miami. Oba se alespoň částečně usmířili před dvěma lety při All Star Game. V roce 2000 dostudoval bakalářské studium na Státní Univerzitě v Lousianě.

Miami Heat (2004 - 2008)

I přesto, že už mu táhlo na 32 let, v Miami vytvořil s Dwaynem Wadem jednu z nejnebezpečnějších a nejúdernějších dvojic NBA poslední dekády. V roce 2006 vyhrálo Miami svůj první titul, ale jako kdyby se tím završila kariéra basketbalového obra na slunné Floridě. O´Neal se další dvě sezony potýkal se zraněními, věnoval se rapování a vlastním aktivitám, ochlad i vztah mezi O´Nealem a Wadem.

Phoenix, Cleveland, Boston(2008-2011)

Šestatřicetiletá stárnoucí hvězda NBA překvapila všechny, když před novou sezonou zhubla a dokázala se přizpůsobit rychlému ofenzivnímu pojetí hry Suns. Přestože sám zářil, Phoenix díru do světa v play off neudělal, v další sezoně se poprvé v kariéře O´Neal nedostal se svým týmem ani do play off. Následovala výměna do Clevelandu, spojení se sebestředným Jamesem ale příliš nefungovalo, O´Neala navíc stále více začala trápit zranění.

I tak ale rozjel vlastní pořad na stanici ABC Shaq Vs., ve kterém soupeří se sportovci z různých odvětví. Zaplaval si tak například s Michaelem Phelpsem, zaběhal s Tysonem Gayem či zaboxoval s Oskarem de la Hoyou. Střihnul si i vystoupení v USA obrovsky populární show RAW profesionální wrestlingové ligy (WWA), kde se utkal s "největším sportovcem všech dob" Big Showem, kterého porazil a zesměšnil.

V letošní sezoně nastoupil devětatřicetiletý veterán za Boston již jen ve 37 zápasech, v play off stihl jen dva duely a ve středu se rozhodl otec pěti dětí říct nejslavnější basketbalové lize definitivní sbohem. Fanoušci v NBA smutní, liga bez něj bude určitě chudší. O hodně chudší. O´Neal bavil nejen basketbalovými kousky, ale také svými hláškami a šoumenstvím.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.