130 let

Zuřící Ahmet Öner. | foto: Reuters

Doporučujeme

VIDEO: Simulante, zlobil se Kličko. 'Držte hu.., chceme odvetu,' zuří sok

Sport
  •   17:59
KOLÍN NAD RÝNEM/PRAHA - Dvakrát dokázal překvapit celý boxerský svět. Nakonec se mu to povedlo i potřetí. Jenže posledním "kouskem" si vysloužil spíše kritiku a výsměch. Kubánský boxer Odlanier Solis vydržel v titulovém zápase proti obhájci pásu organizace WBC Vitalijovi Kličkovi pouhé jedno kolo. "Jsi simulant," vzkázal soupeři devětatřicetiletý Ukrajinec.

Když přišel na páteční vážení, měl pouhých 112 kilo. "Pokud shodí na tuhle váhu, může překvapit. Se svými 120 a více nemá šanci," shodovali se odborníci před zápasem. První překvapení u boxera, který je považován za flákače a který se po odchodu z amatérského ringu se více věnuje byznysu a honosnému životu, než tréninku.

Druhé přišlo krátce po jedenácté hodině v Lanxess Aréně v Kolíně nad Rýnem. Kubánský vyzyvatel v boji o titul mistra světa těžké váhy organizace WBC totiž byl více než vyrovnaným soupeřem děvětatřicetiletému Vitalijovi Kličkovi. "Já bych mu to první kolo klidně dal," řekl během spolukomentování on-line na lidovky.cz nejlepší český bijec v těžké váze Ondřej Pála.

SLOVNÍ PŘESTŘELKA NA TISKOVÉ KONFERENCI

Jen pár vteřin po jeho slovech se ale Solís skácel k zemi. Chytil se za pravé koleno a za rytmů samby, kterou jeho nohy tančili zápas skončil. Překvapení číslo tři. Poslední, negativní a to, které si budou všichni pamatovat. "Jen to zranění hraje," zní hlasy fanoušků. A nejen jich. Do Solíse se ještě v ringu pustil i sám Vitalij. "Je to simulant," vzkázal třicetiletému sokovi na tiskové konferenci, když Kubánec mířil do kolínské Univerzitní nemocnice.

"Trapné výmluvy," osočil tábor soupeře i manažer Kličků Bernd Bönte. To ale nažhavilo promotéra Solíse - Ahmeta Önera. Vstoupil do tiskovky Klička a spustil: "Drž hubu….Promiň Vitaliji, mrzí mě to. Ale tenhle muž je hovno. Promiň, mrzí mě to. Ty jsi velký šampion," řval přes celou místnost na Bönteho a vedle sedícího Vitalije Klička.

Öner se následně omluvil i prostřednictvím stránek svého svěřence. "Samozřejmě jsem to přehnal a omlouvám se. Co si ale mám myslet o člověku, který tak přepjatě slaví vítězství na základě zranění a zraněnému sportovci a jeho týmu nadává?" vysvětloval turecký manažer. Bojovná nálada z něj však nevyprchala úplně.

"Pokud je Vitalij skutečný chlap - a nesekne s boxem, dříve než se dá Odlanier dokupy - nastoupí potom proti němu ještě jednou. Každý, kdo ví něco o boxu, viděl, jak Odlanier dobře začal. Neumím si představit, že je Vitalij pyšný na vítězství, které se zakládá na nehodě a zranění," vyzval soupeře poté, co oznámil, že si Solis při pádu přetrhnul přední zkřížený vaz, má trhlinu ve vnějším menisku a poškozenou chrupavku.

Solíse nyní čeká operace a zhruba dvouměsíční rekonvalescence. "Musím se dát do kupy i psychicky, nejsem na porážky zvyklý," dodal Solís, který se trojnásobným amatérským mistrem světa, olympijským šampionem a do sobotní noci se pyšnil mezi profíky bilancí 17 výher (12 k.o.) a 0 porážek.

Autor: Antonín Vavrda