Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Skvělý úspěch Ledecké. Ve sjezdu dojela druhá a ve SP popáté vystoupala na stupně vítězů

Ester Ledecká v Crans Montaně foto: ČTK

Crans Montana - Lyžařka Ester Ledecká obsadila druhé místo ve sjezdu v Crans Montaně a popáté v kariéře vystoupila ve Světovém poháru na stupně vítězů. Na zkrácené trati ve švýcarském středisku nestačila jen na Italku Sofii Goggiaovou.
  14:51aktualizováno  16:30

Pro pětadvacetiletou Ledeckou je druhá příčka druhým nejlepším výsledkem ve sjezdu v seriálu SP. Na dosud jedinou výhru dosáhla v této disciplíně v kanadském Lake Louise v prosinci 2019. Loni v německém Ga-Pa skončila třetí.

Celkově ve Světovém poháru vyhrála Ledecká dva závody. V aktuální sezoně triumfovala v prosinci v superobřím slalomu ve Val d’Isere.

Ester Ledecká v Crans Montaně
Ester Ledecká v Crans Montaně

Start sjezdu byl kvůli nočnímu sněžení odložen z 10:00 na 13:15. Navíc začalo silně foukat, proto rozhodčí posunuli start níže, na úroveň super-G.

Ledecké tím pádem odpadla branka, v které v druhém tréninku udělala chybu. Jela s číslem pět, na trati předvedla agresivní a přitom bezchybnou jízdu a průběžně se ujala vedení o 0,75 sekundy před Němou Kirou Weidleovou. V křesle pro vedoucí závodnici se ale do vysílačky kárala, že se před rovinkou rozbalila. „Zajela skvělou jízdu, což nás těší, a vypadá to dobře,“ řekl trenér Tomáš Bank České televizi.

V čele česká reprezentantka a také elitní snowboardistka Ledecká vydržela do riskantní jízdy Goggiaové, která byla rychlejší o 20 setin a zvítězila ve sjezdu potřetí v řadě.

Po Ledecké byl závod kvůli větru na chvilku i přerušen. Po pauze si pro čtvrté třetí místo ve sjezdu v sezoně dojela Američanka Breezy Johnsonová.

Druhým místem si Ledecká vylepšila sjezdařské maximum této zimy, dosud nejlépe v této disciplíně dojela před čtrnácti dny čtvrtá ve Svatém Antonu. Celkově je to její druhý nejlepší sjezdařský výsledek v kariéře. „Mám z toho obrovskou radost. Myslím si, že pořád je na čem pracovat, ale byla to dobrá jízda, moc jsem si to užila,“ řekla v nahrávce pro média.

Sjezdovka v Crans Montaně jí poměrně sedí. „Jsem ráda, že jsem tady mohla být už loni, že z toho mám nějakou zkušenost. Každou jízdou poznávám, jak nějaké pasáže zajet líp. Doufám, že i tahle jízda mi něco dá do zítřka a do těch dalších dní,“ dodala Ledecká. V hodnocení disciplíny se posunula na čtvrté místo, v čele je suverénní Goggiaová.

Vedení v celkovém pořadí SP si čtvrtým místem, které znamená vyrovnání osobního maxima ve sjezdu, upevnila Slovenka Petra Vlhová. Ledecká je desátá.

Druhý sjezd v Crans Montaně se pojede v sobotu, v neděli je na programu superobří slalom, který bude náhradou za zrušený prosincový závod ve Svatém Mořici.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...