Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Slavný sjezdař Hermann Maier ukončil definitivně kariéru

Sport

  15:01aktualizováno  20:05
VÍDEŇ/PRAHA - Na sjezdovkách si vydobyl auru nezničitelného. V úterý Herminátor v císařském paláci Habsburků plakal. „S platností ode dneška končím. Jsem tady, abych se rozloučil,“ šokoval téměř sedmatřicetiletý Hermann Maier novináře.

Slavný Hermann Maier při loučení s kariérou. foto: Reuters

Rakouský sjezdař, který v roce 1998 na olympiádě v Naganu plachtil po chybě ve sjezdu vzduchem třicet metrů, spadl na hlavu a pak v kotrmelcích přeletěl tři ochranné sítě, vyhrál dva dny nato olympijské zlato a za pár dní další.

Nastala zlatá éra a suverénní Maier byl prakticky neporazitelný. Jeho příběh očaroval nejen Rakušany, pro které sjezdové lyžování znamená náboženství, ale Maiera obdivoval celý svět.

Vždyť instruktor lyžování se živil v rodném Flachau jako zedník, než mu ve 23letech změřili jako předjezdci čas a zjistili, že porážel profesionály.

TO NEJLEPŠÍ Z HERMANNA MAIERA - ČÁST 1:

Herminátor pak měl cestu na sjezdařský vrchol volnou a pevně se na něm usadil k nelibosti soupeřů. "Rozhodnutí, že skončím, bylo jedno z nejtěžších v životě. Končím kariéru, o jaké jsem jako dítě ani nesnil," utíral si podsaditý Maier slzy z tváří.

Důchodci navzdory
Z trůnu lyžařského krále ho v roce 2001 srazil německý důchodce. Maierovi jedoucímu na motorce nedal v mercedesu přednost. Lékaři zvažovali amputaci, ale Maier se nevzdal.

TO NEJLEPŠÍ Z HERMANNA MAIERA - ČÁST 2:

Po roce a půl se znovu postavil do startovní budky ve Světovém poháru. Na svahu milovaného, ale děsivého svahu v Kitzbühelu vyhrál super-G a mluvil o zázraku. Na lyžování si nechal zhotovit speciální botu.

A přestože po nehodě už tak nedominoval, dokázal ještě v roce 2004 vyhrát počtvrté Křišťálový glóbus pro celkového vítěze SP. Na světovém šampionátu v roce 2005 vyhrál poslední velké zlato, řval jako tur a líbal sníh v italském Bormiu.

Loni v listopadu pak po třech letech vyhrál závod SP - oblíbené super G v kanadském Lake Louise. Právě tam měl letos nakousnout letošní olympijskou sezonu. "Hodně jsem přemýšlel a to rozhodnutí přišlo spontánně," prohlásil Maier.

Na jaře podstoupil operaci kolena, ale minulý týden už lyžoval a vyhlašoval: "Jsem pozitivně naladěný." V úterý řekl razantní dost a ukončil úchvatnou kariéru. Jako šampion. Jako druhý nejúspěšnější sjezdař v historii SP po Ingemaru Stenmarkovi - na kontě má 54 výher.

"Teď jsem zdravý. Ale chci, aby mi to vydrželo. S ohledem na budoucnost jsem se rozhodl, že za kariérou udělám tlustou čáru."

Hermann Maier

Datum a místo narození: 7. prosince 1972, Flachau
Státní příslušnost: Rakousko
Výška a váha: 181 cm, 86 kg

Největší úspěchy: dvojnásobný olympijský vítěz, trojnásobný mistr světa, čtyřnásobný vítěz celkového hodnocení Světového poháru
OH: 1998 (Nagano) - 2x zlato (obří slalom a super-G); 2006 (Turín) - stříbro (super-G) a bronz (obří slalom)
MS: 1999 (Vail) - 2x zlato (sjezd a super-G); 2001 (St. Anton) - stříbro (sjezd) a bronz (super-G); 2003 (Sv. Mořic) - stříbro (super-G); 2005 (Bormio) - zlato (obří slalom)
SP: celkový vítěz 1998, 2000, 2001 a 2004; držitel deseti malých glóbů (5x super-G, 3x obří slalom, 2x sjezd); vítěz 54 závodů SP

Ocenění: 4x rakouský sportovec roku (1998-2001)
Rodina: svobodný
Ostatní: svým dynamickým a riskantním stylem, díky němuž na přelomu milénia dominoval bílým svahům, si vysloužil přezdívku Herminátor; dlouho se nemohl prosadit mezi profesionály, a tak si v létě vydělával jako zedník a v zimě jako lyžařský instruktor; zlomovým okamžikem Maierovy kariéry byl rok 1996, kdy jako předjezdec při SP v obřím slalomu ve Flachau dosáhl 12. nejlepšího času; v roce 2001 měl vážnou nehodu na motocyklu, při níž si nadvakrát zlomil holenní kost v pravé noze (lékaři zvažovali amputaci) - k závodění se vrátil po 17 měsících; s 54 vítěznými závody Světového poháru je druhým nejúspěšnějším sjezdařem v historii za Švédem Ingemarem Stenmarkem (86); v loňské sezoně obsadil v konečném hodnocení SP 26. místo, což bylo jeho nejhorší umístění od ročníku 2002/03, kdy vynechal hodně závodů; má vlastní internetové stránky www.hm1.com.

zdroj: čtk

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...