Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Snaha o vraždu za genocidu? Arménský zápasník chtěl uškrtit tureckého soupeře

Sport

  7:00
SAMARA - Hodně nepříjemnou dohru mohl mít nedělní 18. galavečer Gorilla Fighting 18 (GFC). Hned v prvním duelu se proti sobě postavili debutující Armén Rafael Abrahamjan a Turek Batuhan Akduman. Zvítězil prvně jmenovaný, jeho rivalovi ale šlo v zápase ve váze do 65 kg o život…

Armén Rafael Abrahamjan (bílé trenky) škrtí Turka Batuhana Akdumana. foto: youtube.com

To video doslova obletělo svět. Minimálně na sociálních sítích. Abrahamjan se dostane v polovině prvního kola nad svého protivníka do skvělé škrtící pozice a začne své sevření utahovat.

Povolit nehodlá ani poté, co se jej snaží od Akdumana odtrhnout rozhodčí.

Rozhodčímu a členům jeho týmu se jej povedlo vzkřísit mimo jiné i pomocí čpavku až po několika minutách. Dle tureckých médií není čtyřiadvacetiletý zápasník v ohrožení života.

Většina příznivců MMA okamžitě začala do Arména ostře šít, mimo jiné psát o doživotním zákazu. Trest je sice na místě, zároveň je ale třeba přihlédnout k jiné skutečnosti.

Mezi lety 1915 až 1918 vyvraždili Turci na 1,5 milionů Arménů, dle historiků jde vlastně o první historicky jednoznačně doloženou genocidu.

Vztahy obou zemí jsou i po sto letech nesmírně vyhrocené a velmi často se projevují také na sportovních kolbištích.

Vedle trestu pro Abrahamjana, kterého ani národní příslušnost neopravňuje k tomu, co udělal, se ale nabízí taktéž postih vůči dagestánské organizaci (mimo jiné z této části Ruska pochází i Chabib Nurmagomedov) za to, že proti sobě postavila arménského a tureckého protivníka (šlo o otevírací duel večera).

O historii obou zemí jistě Rusové moc dobře ví a bojové sporty přece jen nejsou fotbal či jiné kolektivní zápolení…

Mimochodem, galavečer o celkem sedmi chodech nakonec pokračoval až do konce.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...