Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Sprintery neporazil, přesto... ‚Předvedl fenomenální výkon,‘ pochválil fotbalistu slavný Ato Boldon

Seattle Seahawks wide receiver DK Metcalf v cíli kvalifikace. foto: ČTK/AP

Doporučujeme
Americký fotbalista DK Metcalf má za sebou sprinterskou olympijskou kvalifikaci. Nepostoupil sice ani z prvního rozběhu, časem 10,36 sekundy ale řadu expertů i elitních rychlíků zaskočil. Mile zaskočil.
  5:00

Svých 193 centimetrů a oficiálně 104 kilogramů složil do bloků proti soupeřům, kteří byli často o půl hlavy menší a hlavně o dost kilogramů lehčí.

Seattle Seahawks wide receiver DK Metcalf (vlevo) a vítěz kvalifikačního kola...
Seattle Seahawks wide receiver DK Metcalf při sprinterském závodu.

Vždyť i při společném rozhovoru s vítězem rozběhu (a nakonec i celého klání) sprintu na sto metrů na kvalifikačním mítinku Golden Games ve Walnutu Cravonem Gillespiem působil DK Metcalf jako obr.

Hvězdný ofenzivní hráč (na pozici wide receiver) Seattlu Seahawks z NFL (elitní liga amerického fotbalu) měl za sebou ostrý start při pokusu dostat se do závěrečné americké sprinterské olympijské kvalifikace.

Výsledkově neuspěl. Ve svém rozběhu skončil časem 10,37 sekundy poslední, celkově pak obsadil 15. místo ze 17 startujících, aktuálně mu mezi americkými sprintery patří 87. příčka (do závěrečné kvalifikace se probojuje 32 z nich).

„Otestoval jsem si svoji rychlosti proti sportovcům světové elity. A jak jsem řekl, už ta příležitost bojovat s nimi je pro mě požehnáním,“ byla Metcalfova slova v rozhovoru.

Už to, že stál před mikrofonem coby poslední závodník svého běhu, ale ukazuje, že slovo „neúspěch“ není namístě.

Na twitterovém kanálu NBC #TokyoOlympics, který je smluvním vysílacím partnerem Mezinárodního olympijského výboru (MOV), jsou právě tento rozhovor a záznam tohoto běhu suverénně nejsledovanějšími a nejdiskutovanějšími příspěvky.

Nejen z tohoto závodního víkendu.

Třiadvacetiletý fotbalista, který hraje na pozici, kde jsou právě rychlost, výbušnost a dynamika hlavními potřebnými atributy, přilákal ve své zemi k atletice obrovskou pozornost.

Americký fotbal je totiž za velkou louží sportem číslo jedna, na hřišti se občas dějí neuvěřitelné věci. Jeden takový více než stometrový běh, kdy zastavil soupeře běžícího pro (téměř) jistý touchdown, předvedl loni na podzim právě Metcalf. Jeho maximální rychlost po počátečním kličkování mezi soupeři a „v plné polní“ (chrániče s helmou váží kolem šesti kilogramů) byla 36,4 km/h.

Proto mu americký atletický svaz nabídl, že si může zkusit poměřit síly se sprinterskými specialisty na dráze.

Rodák z amerického Oxfordu hozenou rukavici nakonec zvedl, dva měsíce se ve volnu mezi sezonami věnoval čistě jen atletice.

A byť sám sebou stanovený cíl – start na olympiádě v Tokiu – nesplnil, nezklamal.

„Musí být připraven, že dostane na zadek. Jde závodit proti lidem, kteří kvůli běhání trénují osm měsíců v roce,“ nechal se ještě před víkendem slyšet Noah Lyles, úřadující mistr světa na dvoustovce.

„Když zaběhne čas 10,6, bude frajer,“ přidal se Ato Boldon, sprinterská legenda z Trinidadu a Tobaga, který má doma čtyři olympijské cenné kovy. Další experti tipovali, že cokoliv pod 11 sekund bude úspěch.

„Odvedl fenomenální práci, smekám,“ reagoval po doběhu Boldon, který přenos spolukomentoval.

„Já si vážně myslel, že mám šanci uspět a zaběhnout potřebný čas (ostrý limit byl 10,05). Teď je čas zase na fotbal,“ dodal s úsměvem stále ještě atlet Metcalf.

Naposledy v této pozici?

Témata: Atletika, Sport

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...