Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Česká trapnost týdne! Filmový kousek rozhodčího ‚zabodoval‘ v zámořské NBA

Sport

  12:55
Praha - Skandál kolem inzultace rozhodčího v play off Kooperativa NBL nabral definitivně celosvětový rozměr. Video se střetem pivota Omlomoucka Darka Čohadareviče a rozhodčího Stanislava Kučery obletělo díky sociálním sítím celý svět. Teď mají za sebou Čohadarevič s Kučera i premiéru v celostátní americké televizi TNT.

Darko Čohadarevič (vlevo) se snaží doběhnout opavského Václava Bujnocha. foto: bkopava.cz/Daniel Ludvík

Snad všichni sportovních fanoušci v Česku už viděli incident, který předčasně ukončil druhé čtvrtfinále play off NBL mezi Opavou a Olomouckem. Zápas se nakonec po mnohých protestech z obou stran dohrával, už však bez obou hlavních aktérů. Čohadarevič si nezahraje deset utkání, Kučera dostal od komise rozhodčích trest do konce letošního ročníku.

O co šlo?

Druhé utkání čtvrtfinále Národní basketbalové ligy mezi Opavou a Olomouckem muselo být předčasně ukončeno už v osmé minutě druhé čtvrtiny. Hostující pivot Darko Čohadarevič inzultoval rozhodčího Stanislava Kučeru. Dvaatřicetiletý srbský dlouhán v závěru druhé čtvrtiny udeřil hlavou Kučeru v reakci na to, že mu byl odpískán nesportovní faul a vzápětí obdržel technickou chybu za protesty. Zápas se po několika protestech z obou stran s týdenním zpožděním dohrával a Opava v něm nakonec zvítězila 93:63.

Incidentu si všiml i bývalý hvězdný americký basketbalista a nyní televizní analytik, šoumen a vtipálek Shaquille O’Neal. Ten si nejprve video z celého incidentu dal na svůj účet na Twitteru a minulý týden zařadil sestřih do svého pořadu Shaqtin’a Fool. V něm si utahuje z úsměvných momentů nejlepší ligy světa NBA. Když je však nějaký moment z jiných lig dostatečně úsměvný, Shaq ho zařadí, a tak tomu bylo i u incidentu z Česka.

Kučera s Čohadarevičem se tak dostali do společnosti pivota Minnesoty Karla-Anthonyho Townse, který zapomněl pokračovat ve hře nebo trenéra Indiany Nata McMillana, který při hádce s rozhodčím uklouzl.

„Tento český rozhodčí dámy a pánové. Už jste někdy viděli rozhodčího flopovat? Za tohle by měl být suspendován,“ říká O’Neal a jeho kolegové z pořadu Kenny Smith, Charles Barkley a Ernie Johnson ve smíchu souhlasí.

„Třeba neznáme všechny pravidla v Československu,“ pokračuje O’Neal.

„Takhle ale prostě nemůžete flopovat,“ odvětí další bývalý hráč Barkley.

Diváci z celého světa mají po odvysílání pořadu možnost hlasovat o nejvtipnějším momentu. Rozhodčí Kučera „zazářil“ a hlasování naprosto ovládl. Získal téměř šedesát procent z devíti tisíc hlasů a vysloužil si nominaci do nejvtipnějších akcí celé sezony, které proběhne v červnu.

Autor: