Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Uzvednou tunu, teď se utkají v ringu. Obří siláci si chtějí pěstmi vyřídit hádku kvůli podvádění

Eddie Hall vs Hafbór Júlíus Björnsson. foto: Facebook

PRAHA - Fanoušci boxu mají zas o čem snít a nad čím přemýšlet. Obrovitý Islanďan Hafthor Julius Björnsson totiž o víkendu vyzval svého rivala, Brita Eddieho Halla na souboj v ringu poté, co dostal milionovou nabídku od promotéra (v dolarech). Výzva přišla téměř okamžitě poté, co silák přezdívaný „The Mountain“ prolomil Hallův rekord v mrtvém tahu, když udržel ve svých rukou činku vážící neskutečných 501 kg.
  13:15
Hafbór Júlíus Björnsson už pilně trénuje své boxerské dovednosti.
Eddie Hall vs Hafbór Júlíus Björnsson.

Je to jak sci-fi. Jsou to čtyři roky, kdy dvaatřicetiletý Hall v Leedsu jako první člověk na světě zvedl a dvě vteřiny udržel v rukou činku, která vážila přesně 500 kg.

O víkendu ale našel přemožitele. O rok mladší Björnsson, který hraje v seriálu HBO Hra o trůny postavu přezdívanou „The Mountain“, totiž dokázal zvednout doma na Islandu činku o kilo těžší.

A zatímco Hall svému parťákovi na sociálních sítích gratuloval společnou fotkou, na které se objímají, jeho 205 centimetrů vysoký a 205 kilogramů vážící kamarád, ale také rival, po oslavném ryku pronesl:

„Právě mě Core Sport nabídl sedmimístnou sumu a já ji podepsal. Je to největší výplata mé kariéry. Eddie, právě jsem poslal k zemi tvůj rekord a teď jsem připraven poslat k zemi tebe v ringu. Je čas dát své pěsti na tu tvoji velkou hubu a podepsat ty papíry. Jsem připraven, jsi ty připraven, Eddie?”

Reakce na sebe nedala dlouho čekat. Oba se střetli v živém on-line streamu a 190 centimetrů vysoký a okolo 180 kilogramů silák přezdívaný „Zvíře“ reagovala.

Srovnání Eddieho Halla a Hafbóra Júlíuse Björnssona.

„Na tisíc procent je podepíšu. A víš proč? Nejde o činky, nejde o peníze, jde o to, že jsi mě označil za podvodníky, když jsem vyhrál v roce 2017 soutěž Nejsilnější muž planety,“ kontroval Hall. Pro fanoušky Strongmana není třeba dodávat, pro ty další ale ano – Brit tehdy zvítězil právě před obrovitým Islanďanem, který si na svůj první triumf musel počkat až do následujícího roku.

Svoji porážku v botswanském Gaborone nesl hodně těžko a Halla obvinil z toho, že zvítězil podvodem díky pomoci rozhodčích (ti Islanďanovi neuznali v disciplíně zvané viking press dle něj úspěšně provedený zdvih). 

„Lidé možná zapomínají, ale já ne. Nikdy jsem od tebe neslyšel omluvu, a tak ji z tebe nyní vytluču,“ který v roce 2016 pro změnu s Björnssonem prohrál, oba ale tehdy porazil fenomenální Američan Brian Shaw. Ten jako první dokázal vyhrát v jednom roce Strongmana i Arnold Classic (svůj výkon z roku 2011 zopakoval o čtyři roky později).

„Naučím tě lekci, budu í totiž já. Doslova tě zničím. Je mi jedno, že máš přes dva metry a že jsi skutečný obr. Budu trénovat nejtvrdším možným způsobem. Udělám vše proto, abych se do toho ringu dostal a urval ti v něm hlavu. Takže Thore, teď jdu trénovat. Uvidíme se v ringu,” přidal Hall, který je velkým fanouškem krajana Anthonyho Joshuy.

Dostane boxerské lekce právě od něj?

Mimochodem, Björnsson, který si před lety střihl trénink s irskou hvězdou MMA Conorem McGregorem, trénovat po výzvě šel také. Už v neděli zveřejnil na svém facebookovém účtu fotku s boxerkami na rukou.

Zdá se, že se máme nač těšit... 

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...