130 let

Eddie Hall vs Hafbór Júlíus Björnsson. | foto: Facebook

VIDEO: Uzvednou tunu, teď se utkají v ringu. Obří siláci si chtějí pěstmi vyřídit hádku kvůli podvádění

Sport
  •   13:15
PRAHA - Fanoušci boxu mají zas o čem snít a nad čím přemýšlet. Obrovitý Islanďan Hafthor Julius Björnsson totiž o víkendu vyzval svého rivala, Brita Eddieho Halla na souboj v ringu poté, co dostal milionovou nabídku od promotéra (v dolarech). Výzva přišla téměř okamžitě poté, co silák přezdívaný „The Mountain“ prolomil Hallův rekord v mrtvém tahu, když udržel ve svých rukou činku vážící neskutečných 501 kg.
Hafbór Júlíus Björnsson už pilně trénuje své boxerské dovednosti.
Eddie Hall vs Hafbór Júlíus Björnsson.

Je to jak sci-fi. Jsou to čtyři roky, kdy dvaatřicetiletý Hall v Leedsu jako první člověk na světě zvedl a dvě vteřiny udržel v rukou činku, která vážila přesně 500 kg.

O víkendu ale našel přemožitele. O rok mladší Björnsson, který hraje v seriálu HBO Hra o trůny postavu přezdívanou „The Mountain“, totiž dokázal zvednout doma na Islandu činku o kilo těžší.

A zatímco Hall svému parťákovi na sociálních sítích gratuloval společnou fotkou, na které se objímají, jeho 205 centimetrů vysoký a 205 kilogramů vážící kamarád, ale také rival, po oslavném ryku pronesl:

„Právě mě Core Sport nabídl sedmimístnou sumu a já ji podepsal. Je to největší výplata mé kariéry. Eddie, právě jsem poslal k zemi tvůj rekord a teď jsem připraven poslat k zemi tebe v ringu. Je čas dát své pěsti na tu tvoji velkou hubu a podepsat ty papíry. Jsem připraven, jsi ty připraven, Eddie?”

Reakce na sebe nedala dlouho čekat. Oba se střetli v živém on-line streamu a 190 centimetrů vysoký a okolo 180 kilogramů silák přezdívaný „Zvíře“ reagovala.

Srovnání Eddieho Halla a Hafbóra Júlíuse Björnssona.

„Na tisíc procent je podepíšu. A víš proč? Nejde o činky, nejde o peníze, jde o to, že jsi mě označil za podvodníky, když jsem vyhrál v roce 2017 soutěž Nejsilnější muž planety,“ kontroval Hall. Pro fanoušky Strongmana není třeba dodávat, pro ty další ale ano – Brit tehdy zvítězil právě před obrovitým Islanďanem, který si na svůj první triumf musel počkat až do následujícího roku.

Svoji porážku v botswanském Gaborone nesl hodně těžko a Halla obvinil z toho, že zvítězil podvodem díky pomoci rozhodčích (ti Islanďanovi neuznali v disciplíně zvané viking press dle něj úspěšně provedený zdvih). 

„Lidé možná zapomínají, ale já ne. Nikdy jsem od tebe neslyšel omluvu, a tak ji z tebe nyní vytluču,“ který v roce 2016 pro změnu s Björnssonem prohrál, oba ale tehdy porazil fenomenální Američan Brian Shaw. Ten jako první dokázal vyhrát v jednom roce Strongmana i Arnold Classic (svůj výkon z roku 2011 zopakoval o čtyři roky později).

„Naučím tě lekci, budu í totiž já. Doslova tě zničím. Je mi jedno, že máš přes dva metry a že jsi skutečný obr. Budu trénovat nejtvrdším možným způsobem. Udělám vše proto, abych se do toho ringu dostal a urval ti v něm hlavu. Takže Thore, teď jdu trénovat. Uvidíme se v ringu,” přidal Hall, který je velkým fanouškem krajana Anthonyho Joshuy.

Dostane boxerské lekce právě od něj?

Mimochodem, Björnsson, který si před lety střihl trénink s irskou hvězdou MMA Conorem McGregorem, trénovat po výzvě šel také. Už v neděli zveřejnil na svém facebookovém účtu fotku s boxerkami na rukou.

Zdá se, že se máme nač těšit... 

Autor: Antonín Vavrda