Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Video v ragby pomáhá, ale i zdržuje. Rozhodčí chtějí čas pro kontrolu snížit

Sport

  17:13
LONDÝN/PRAHA - Zahajovací utkání ragbyového šampionátu mezi Anglií a Fidži bylo delší o deset minut a osm vteřin kvůli přezkoumávání sporných situací videorozhodčím. Není to příliš? Může to vadit televizním společnostem, že se zápasy příliš natahují?

Lee schytá na pozici pilíře nejvíce ran. foto: Reuters

Hlavní sudí přeruší hru a oběma rukama před sebou nakreslí imaginárně obdélník. Pokyn pro videorozhodčího, kterému následně do mikrofonu sdělí, kterou situaci si přeje prozkoumat. Video v ragby pomáhá k tomu, aby zásadní verdikty byly přesné.

V úvodním duelu turnaje jihoafrický sudí Jaco Peyper svého krajana u videa Shauna Veldsmana o konzultaci žádal několikrát. Jestli Matawalu a Nadolo z Fidži položili míč do brankoviště v souladu s pravidly, jestli si jejich spoluhráč Waqaniburotu v rucku uprostřed hřiště počínal čistě atd.

Deset minut a osm vteřin, což byl souhrn času, který zabral videorozhodčí, se leckomu zdálo hodně.

58,4 centimetrů v obvodu. Ragbista má krk jako pas modelky

„Ale to bylo jen osmadvacet procent celkové doby, kdyby byl čas zastaven,“ upozornil John Jeffrey, šéf rozhodčích. „Chtěli bychom ten čas ještě snížit, ale nesmí být ohrožena správnost a přesnost rozhodnutí.“

Ragbyoví fanoušci, hráči, trenéři i sponzoři raději akceptují transparentnost řízení zápasu.

Ani jeden ze soupeřů pak necítí křivdu, že byl klíčovým rozhodnutím poškozen. A pro fanoušky na stadionu i u televizí je zábavné, když sporný okamžik vidí několikrát ze záznamu

„Videorozhodčí je součástí oficiálního rozhodcovského týmu. A za pomoci moderních technologií je tam proto, abychom klíčové situace během zápasů rozhodli správně. Aby byl chráněn smysl hry,“ zdůraznil Jeffrey.

Co všechno sudí posuzuje a kdy se využívá?

Především ve chvíli, jestli byl míč položen do brankoviště, což znamená, jestli se míč dotkl země, jestli hráči z ruky před dotykem nevypadl, jestli hráč před položením nevyšlápl ze hřiště.

Dále jestli kop na branku prošel mezi třemi tyčemi.

Jestli při akci, z níž padla pětka, nedošlo k porušení pravidel a při posouzení faulu. Prostě ve chvílích, kdy si hlavní není jistý.

Při položení pětky hlavní sudí do mikrofonu vznese na kolegu u videa tři zásadní otázky: „Bylo dosaženo položení míče do brankoviště, nebo ne? Řekni důvod, proč pětku nemám uznat? Pokud došlo k faulu, mám pětku uznat, či nikoli?“

Fotbal technologii odmítá

Videorozhodčí se spojí s režisérem, aby měl k dispozici všechny dostupné záběry. Pro letošní šampionát má k dispozici i tzv. Jestřábí oko, které je známé z tenisu.

Záběry vidí i fanoušci na velkoplošných obrazovkách, zároveň se dozví i zdůvodnění verdiktu.

Ragbyová utkání se hrají na 2x40 minut. Při posuzování sporné situace podle videa rozhodčí čas zastavuje. To udělá například i při náročnějším ošetřování. Poločas ukončí po uplynutí čtyřicáté minuty, ale ve chvíli, kdy je přerušena hra.

Po podobném modelu videorozhodčího léta volají někteří zástupci fotbalu. Ale ti, kteří o tom mohou rozhodnout, to odmítají.

Témata: Fidži, Anglie

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...