130 let

Kolize Vettela a Webbera | foto: Reprofoto

VIDEO: Vettel připravil parťáka Webbera o vítězství, toho využil McLaren

Sport
  •   15:41
INSTANBUL - Britský jezdec Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Turecka a v sedmém závodu mistrovství světa vozů formule 1 si připsal první letošní triumf. O double monopostů McLaren se postaral druhým místem úřadující šampion Brit Jenson Button. O vítězství se dnes sami připravili jezdci Red Bullu, kteří se vzájemně srazili, když byli na prvních dvou místech. Australan Mark Webber skončil alespoň třetí.

Jezdci Red Bullu i posedmé opanovali kvalifikaci a mohli slavit druhé dvojnásobné vítězství za sebou a třetí triumf Webbera v řadě. Ideální scénář pokazil Němec Sebastian Wettel, který osmnáct kol před cílem ve snaze týmového kolegu předjet z druhého místa do něj narazil a závod pro něj skončil. McLarenu tak spadl do klína druhý double v sezoně. Webber si díky třetímu místu udržel vedení v seriálu, v Poháru konstruktérů však McLaren o jediný bod Red Bull přestihl.

Kvalifikace na GP Turecka - ČTĚTE ZDE

Webber na startu nedal nikomu šanci a po vítězství v kvalifikaci neohroženě vedl celé startovní pole. Vedle něj stojící Hamilton trochu zaváhal a nechal se předjet Vettelem, ale oba si po chvíli pořadí opět prohodili. Na čtvrté místo se z pátého na chvíli posunul před Buttona německý veterán Michael Schumacher z Mercedesu, ale po sérii předjížděcích manévrů bylo po prvním kole stejné pořadí jako na startu.

Vettel po havárii

Pohled odborníka na kolizi Vettela a Webbera

"Na kolizi jsem se díval několikrát, a i když byl v závěru Vettel před Webberem, za kolizi nese zodpovědnost hlavně on. A to ze dvou důvodů. Za prvné, kdyby oba jeli vedle sebe, k ničemu nedojde, ale Vettel se vychýlil ze směru a podle všeho na něčem uklouznul. Nejspíše na té bílé čáře lemující trať. A za druhé, snažil se Webbera předjíždět v místě, kde to bylo velmi riskantní a nebezpečné. A myslím, že si to z odstupem času sám uvědomí a trochu svá prvotní prohlášení upraví. Určitě mu v tomto ohledu domluví i tým." Tomáš Richtr, komentátor a odborník na Formuli 1.

Hamilton jezdil velmi rychlé časy, několikrát první místo atakoval, ale po šestnácti kolech byli jeho mechanici při výměně kol o něco pomalejší, čehož využil nejen Webber, ale také Vettel a už na nových pneumatikách se dostal na druhé místo. McLareny ale podpořil na čtvrtém místě Button a stříbrné šípy zejména svou lepší maximální rychlostí Red Bullům pořádně zatápěly. Pátý Schumacher ztrácel v polovině závodu už půl minuty.

Nudný průběh závodu narušila dramatická situace ve 40. kole, kdy se do Webbera pustil nebojácně z druhého místa Vettel a došlo ke kolizi. Podle opakovaných záběrů německý jezdec neudržel stopu a třebaže byl rychlejší, bokem najel do týmového kolegy. Australan klesl na třetí místo za McLareny, ze srážky navíc vyvázl s poškozeným autem a musel do boxů pro přední spoiler. Díky velkému náskoku na ostatní pozici na stupních vítězů udržel.

Anketa

Kdo zavinil srážku vozů Red Bull?

Sebastian Vettel. Předjížděl a je za srážku odpovědný. 113
Mark Webber. Měl pustit před sebe svého stájového kolegu. 33

Kolize Vettela a Webbera

Oba aktéři ke kolizi

"Může se to stát. Oba jezdíme vpředu a to není ideální. Stane se", řekl Webber.

"Z mého pohledu byla situace jasná. Byl jsem rychlejší a měl jsem šanci Marka předjet. Jel jsem po vnitřní straně," řekl Vettel.

Hůř dopadl Vettel, jehož poškozené kolo znamenalo konec. Srážka na prvních dvou místech vyvolala u Red Bullu zděšení a hodně emocí. Hodně nervů prožívali i u McLarenu, neboť Button se z druhého místa pustil do Hamiltona a oba si na chvíli pozice vyměnili. Dokonce došlo ke vzájemné lehké kolizi. Do závodu trochu zasáhlo i počasí, neboť na dráhu v té chvíli začaly padat déšť. Nebyl ale tak silný, aby přinutil piloty měnit pneumatiky. Piloti McLarenu dostali jasný pokyn od vedení týmu, aby se vyvarovali případného incidentu a Hamilton si dojel pro dvanácté vítězství v kariéře.

FORMULE 1

Velká cena Turecka: 1. Hamilton 1:28:47,620, 2. Button (oba Brit./McLaren) -2,645, 3. Webber (Austr./Red Bull) -24,285, 4. M. Schumacher -31,110, 5. Rosberg (oba Něm./Mercedes) -32,266, 6. Kubica (Pol./Renault) -32,824, 7. Massa (Braz./Ferrari) -36,635, 8. Alonso (Šp./Ferrari) -46,544, 9. Sutil (Něm./Force India) -49,029, 10. Kobajaši (Jap./BMW Sauber) -1:05,650.

Průběžné pořadí MS: 1. Webber 93 b., 2. Button 88, 3. Hamilton 84, 4. Alonso 79, 5. Vettel (Něm./Red Bull) 78, 6. Kubica 67, 7. Massa 67, 8. Rosberg 66, 9. M. Schumacher 34, 10. Sutil 22.

Pohár konstruktérů: 1. McLaren 172 b., 2. Red Bull 171, 3. Ferrari 146, 4. Mercedes 100, 5. Renault 73, 6. Force India 32, 7. Williams 8, 8. Toro Rosso 4, 9. Sauber 1.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz