Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Vettel zase boural v první zatáčce. Vjel tam jako idiot, tvrdí Verstappen

Sport

  14:00
PRAHA - Myslel si na zopakování loňské senzace, ani po pátém místě v kvalifikaci neztrácel Sebastian Vettel optimismus. Jenže naděje čtyřnásobného mistra světa na obhajobu triumfu ve Velké ceně Malajsie se rozplynuly hned v první zatáčce, kde se jeho vinou střetly tři vozy. „Vletěl tam jako torpédo,“ popisoval kolizi Nico Rosberg z Mercedesu.

Sebastian Vettel to od soupeřů za svůj manévr pořádně schytal. foto: ČTK/AP

Hamiltonovy naděje skončily v plamenech, v Malajsii vyhrál Ricciardo

Jak se vše seběhlo? Max Verstappen trochu zaspal na startu a naopak na zhasnutí červených světel výborně reagující Vettel se na dlouhé rovince protahoval před zázračného nizozemského teenagera.

Aby německý závodník ve službách Ferrari udržel svou pozici před talentem Red Bullu, zariskoval a s brzděním do první začátky rozhodně nikterak nespěchal.

To Rosberg šlápl na brzdy včas, vybral si odlišnou stopu a rozjetému krajanovi postavil do cesty nepřekonatelnou překážku.

Příliš rychlý Vettel lehce narazil do zadní části monopostu lídra šampionátu a střet nevydrželo křehké zavěšení levého předního kola Vettelova rudého vozu.

„Plně jsem se soustředil na Maxe, oba jsme šli trošku pozdě na brzdy, ale ne moc. Nico si samozřejmě vepředu normálně zvolil stopu, to je jeho právo. Bohužel byl trochu dřív na brzdách než my vzadu, už tomu nešlo zabránit.

Svým způsobem to byla řetězová reakce, Nico v tom byl nevinně. Určitě jsem ale nebrzdil příliš pozdě,“ viděl ze svého pohledu osudnou kolizi Vettel.

Devětadvacetiletý pilot musel ze závodu odstoupit, zcela bezbranného Rosberga pak nebezpečnou akcí poslal na samotný chvost závodu a značně mu zkomplikoval tradiční přetahovanou o mistrovský titul s Lewisem Hamiltonem.

Nejméně vše odnesl Verstappen, jeho vůz neměl žádné výrazné škody a nastupující hvězda formule jedna pokračovala dál jen s nepatrnou ztrátou na vedoucího Hamiltona.

I tak horkokrevným Holanďanem, který temperament zdědil po svém otci, bývalém závodníkovi F1 Josi Verstappenovi, cloumaly emoce.

Velká cena Malajsie - stupně vítězů
Zlobivé dítě formule jedna Max Verstappen

Na Vettela se právem zlobil. „Vettel je šílený. Najel do Rosberga jako idiot,“ prohlásil devatenáctiletý závodník do vysílačky bezprostředně po incidentu.

Není to poprvé, co se s Vettelem srazil v první zatáčce závodu. Před pěti týdny se při Velké ceně Belgie krátce po startu potkaly rovněž tři monoposty - Verstappenův a obě ferrari.

Na kolizi, o jejímž viníkovi se dá polemizovat, byť jím nepochybně byl jeden z dua Vettel, Verstappen, nejvíce doplatil Kimi Räikkönen, za kterým začaly šlehat plameny. Jeho týmový kolega naopak bral ve Spa slušné šesté místo.

Tentokrát Vettel tolik štěstí neměl. A rozhodně se nedá říct, že by mu svým agresivním a velmi riskantním jezdeckým stylem šel naproti.

Za nedělní manévr si dokonce podle italského webu Motorsport vysloužil posun vzad o tři místa na startu dalšího závodu F1, který 9. října hostí japonská Suzuka.