Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Vitalij Kličko přejel 'kecala' Johnsona, ten se pustil i do jeho bratra

Sport

  0:10aktualizováno  13:52
PRAHA/BERN - Žádné překvapení nepřipustil v bernské PostFinance Aréně osmatřicetiletý Ukrajinec Vitalij Kličko. V titulovém zápase o pás mistra světa WBC porazil třicetiletého Američana Kevina Johnsona jasně na body. Kličko obhájil potřetí po návratu do ringu v roce 2008 svůj titul a ve 41. zápase kariéry si připsal 39. vítězství (teprve druhé na body). Johnson ve čtyřiadvacátém zápase mezi profesionály poprvé prohrál.

Vitalij Kličko slaví obhajobu. foto: ČTK

"Pošlu tě do devátého kola k zemi! Možná do sedmého! A když budu ve formě, tak již v pátém," tak provokoval neznámý Kevin Johnson před duelem obrovitého Vitalije Klička, obhájce titulu WBC. Huba se třicetiletému americkému boxerovi nezastavila ani během utkání.

BOX ON-LINE NA WWW.LIDOVKY.CZ

O co více ale kecal, o to více inkasoval. Sice ustál v ringu jako teprve druhý boxer v historii (a první za posledních devět let!) s Vitalijem Kličkem všechna vypsaná kola, nic moc v nich ale nepředvedl. Podmanění těžké váhy v podání "Kingpina" (Šéf), jak si Johnson nechává přezdívat, se nekonalo. Spíše naopak.

Také proto sudí na konci jednoznačně rozhodli o výhře obhájce z ukrajinského boxerského klanu. Pouze jeden z nich neviděl ve všech kolech vítězství Vitalije Klička a nejspíše za druhé, ve kterém otevřel Johnson soupeři pravé obočí, přiřkl italský rozhodčí jednu "desítku" také na stranu Američana.

Co bude dál? Haye nejspíše bude boxovat s Ruizem, potom je na řadě jeden z Kličků
Zápas ve vyprodané hokejové hale v Bernu měl jasný průběh, Vitalij honil všech dvanáct kol soupeře po provazech. Johnson ale potvrdil, že i přestože váží téměř 115 kilo je velmi pohyblivý, a hodně úderům zkušenějšího Ukrajince se dokázal vyhnout. Především se chytře schovával na Kličkovu levou stranu a nedával soupeři šanci, aby zakončil svou drtivou pravačkou, díky které má přezdívku Železná pěst.

1. část:

2. část:

3. část:

4. část:

Američan toho ale směrem dopředu příliš nepředvedl a tak alespoň neustále svého soka provokoval různými hláškami a průpovídkami. Jakoby si spletl místo a také účel své sobotní mise. Po přestřelce v posledních vteřinách zápasu se dokonce pustil slovně také do Vitalijova bratra Vladimira a nebylo daleko k tomu, aby si dal další kolo také se světovou jedničkou a držitelem tří pásů mistra světa.

Svou nabubřelost nezapřel Johnson ani po zápase. "Jsem zklamaný, byl jsem připraven Vitalije poslat k zemi," řekl do mikrofonů německé televize RTL, za což si vysloužil hromový pískot šestnácti tisíc fanoušků.

BODOVÍ ROZHODČÍ

Jak to viděli sudí:
Guido Cavalleri (Itálie): 119-109
Fabian Guggenheim (Švýcarsko): 120-108
Omar Mintun (Mexiko): 120-108.

Jen Timo Hoffmann dokázal ustát s Vitalijem Kličkem 25. listopadu 2000 všech dvanáct kol. Kličko nedoboxoval do konce ani dva své zápasy, které prohrál, obě totiž skončila k.o. v jeho neprospěch.

"Jsem spokojený s výhrou, bylo to těžké utkání. Radost mi kalí jen fakt, že jsem ho nesundal. Co se bude dít nyní ještě nevím. Hayeho nejspíše čeká zápas s vyzývatelem Johnem Ruizem. Přeji mu hodně štěstí," vyprávěl po utkání ještě v ringu Vitalij Kličko. Proč přání úspěchu muži, který jeho i bratra neustále uráží?

Odpověď je jasná, pokud Haye vyhraje, nic nebude bránit tomu, aby se uskutečnil očekávaný souboj jednoho z ukrajinským obrů a drzého britského bijce. "David je světovým šampionem v nesmyslném kecání. Ať s ním budeme boxovat já či bratr, oba jej pošleme k zemi," potvrdil předchozí řádky ukrajinský šampion.

Rok 2010 bude v nejsledovanější boxerské kategorii nesmírně zajímavý, vždyť jej otevře souboj dvou legend ringu - Evandera Holyfielda a Francoise Bothy. Poté se v březnu střetnou Vladimir Kličko s Eddie Chambersem a zhruba ve stejnou dobu David Haye buďto s Johnem Ruizem (zápas je již údajně před podpisem smluv z obou stran) nebo s Vitalijem Kličkem.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!