Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Z dětské hry oceňovaným motosportem. Závody v RC autíčkách baví soutěžící i diváky

RC autíčko foto: hobbyhelp.com/

Praha - Autíčka na ovládání už dlouho nepatří do rukou pouze dětem. Ty závodní rozhodně ne. Soutěže v RC autíčkách přitahují pozornost více a více lidí, baví i diváky. Levná zábava to ale rozhodně není.
  5:00

Postavit na start a jedeme! Snad každý malý kluk měl v dětství autodráhu či autíčko na ovládání. Některé hry však zabaví i v dospělosti. Důkazem jsou RC autíčka, ve kterých se napříč světem pořádají prestižní závody. 

Závodníkům rozhodně nestačí koupit si rychlé auto a automaticky počítat s výhrou. A také se nejedná zrovna o levnou záležitost. Ty nejlepší závodní auta se pohybují v rozmezí deseti až patnácti tisíc korun. Spousta závodníků si je také různě vylepšuje, například pomocí kvalitnějších kol. 

Ve většině z nich je rovněž k dispozici telemetrie, která během závodů snímá rychlost, počet otáček, napětí i teplotu motoru. Je také spousta variant pohánění. Některé jezdí na elektřinu, jiné mají spalovací motory.

Liší se i konstrukcí. Existují auta pouze na vnitřní ježdění, terénní, silniční, monster trucky... Variant je opravdy mnoho.

Závodění v RC autíčkách se stalo velmi rychle fenoménem. Vymýšlí se různé trasy, které rozhodně neprověří pouze rychlost daného auta. Některé kopce totiž dokáží pořádně zabrat a právě náročné terény dělají z této podívané napínavou zábavu, která baví i diváky. 

V dnešní době existuje dokonce i světová asociace závodění v RC autíčkách, pořádá se i mistrovství světa a ty nejprestižnější závody se dají sledovat živě v televizi, a dokonce si na nich i sázet. 

Autoři:
Témata: Motorismus, Sport, YouTube