130 let

Tony Bellew (vlevo) a David Haye. | foto: Reuters

Doporučujeme

VIDEO: Zbil jsem ‚tvoji holku‘, teď chci tebe, hrozí obru Hayemu záporák z Rockyho

Sport
  •   12:49
LIVERPOOL - Ti dva vzbuzovali v sobotní liverpoolské noci v Echo Arena pomalu větší pozornost než samotný duel o prestižní titul mistra světa WBC v křížové váze. Britští boxeři Tony Bellew a David Haye opět o něco vyšponovali svoji rivalitu.

„Nejdříve zničím BJ Florese, utrhnu mu hlavu a tu pak budu mít u sebe i při setkání s jeho gay kamarádem Davidem Hayem,“ vyřvával už před soubojem s americkým vyzývatelem Bellew, toho času světový šampion WBC v křížové váze.

Velký fanoušek liverpoolského Evertonu získal svůj vysněný pás v květnu po tříkolové demolici obávaného knockoutéra Ilugy Makabua právě na stadionu týmu Premier League – Goodison Parku. Na stejném místě, kde se o pár měsíců dříve postavil synu Apolla Creeda a svěřenci Rockyho Balboy coby Ricky Conlan v zatím posledním pokračování slavné boxerské filmové ságy pod názvem Creed.

Tony Bellew (vlevo) a David Haye.
Tony Bellew bije BJ Florese.

„Co se od léta změnilo? Vůbec nic. Pořád jsem ten obyčejným kluk z liverpoolských ulic, jako jsem byl. Jen když přijdu domů, tak na zdi naproti dveřím vidím něco zeleného a zlatého na zdi,“ přidal třiatřicetiletý bijec s odkazem na barvy mistrovského pásu.

Ten v sobotu v noci obhájil stejně expresně, jako jej získal, Florese zničil ve třech kolech. Jenže jako kdyby neměl dost. Nejprve přijal gratulace od legendy Liverpoolu Jamieho Carraghera, poté vystartoval z ringu a sápal se na urostlého muže v saku pod ním. Kdo jím byl?

David Haye se vysmívá Tonymu Bellewovi.

Haye sleduje, jak se chce Bellew dostat až k němu.

Ano, bývalý absolutní šampion křížové váhy, mistr světa těžké divize a druhý přemožitel obrovitého Nikolaje Valujeva – David Haye. Ten totiž ve společnosti Johnnyho Nelsona a Carla Frocha spolukomentoval galavečer pro televizi Sky Sports.

Na tucet bodyguardů sice oba kohouty k sobě nepustil, Bellew ale poté vlastně celý pozápasový proslov v ringu věnoval právě svému o dva roky staršímu a stále ještě slavnějšímu krajanovi, který se letos v lednu vrátil po třech a půl letech zpět aktivně do světa šestnácti provazů. Oba své letošní duely ukončil rychle před limitem, mnohé překvapil velkým nárůstem svalové hmoty a váhy až na 103 kilogramů.

„Vidíš ho? Všichni se mu klaní za to, že se vrátil do ringu, ale jeho poslední dva soupeři byli kluci, kteří dělají po nocích vyhazovače, nebo se živí jako popeláři. Viděl jsi frajere, jak jsem rozbil tohoto tvého teplého kamaráda? S deseti-uncovými rukavicemi pošlu spát i tebe. Brácho, já jsem teď ten největší možný výdělek pro tebe,“ sypal Bellew vodopád slov směrem k Hayemu.

zdroj: www.youtube.com

Ten mu v klidu naslouchal – tentokrát již bez vyplazeného jazyka – aby následně televizním divákům sdělil: „Jeho výkon byl prvotřídní, porazil mého kamaráda a navíc po skvělém představení. Bellew má v rukou dynamit, ale má ho v nich dost na mě? Já si to nemyslím. Schytal tvrdé údery, jeho obrana je děravá, mně by stačil jeden úder. Jsem v těžké váze osm nebo devět let. Pokud si to chce rozdat, proč ne, pro mě to bude snadná práce. Pošlu ho k zemi jedním tvrdým úderem.“

S jeho názorem ostatně souhlasí většina fanoušků, kteří v hlasování na stránkách Daily Mirror věří v tomto případném souboji v rychlý triumf Hayeho. Bellewa lehce popíchl také útočník Manchesteru United Wayne Rooney, který je velkým boxerským fanouškem a je odchovancem Evertonu.

16.října 2016 v 00:34, příspěvek archivován: 17.října 2016 v 12:10

Congratulations @TonyBellew brilliant. Who you wanna fight next

Poté, co vášně utichly, vrátil se Haye ke slovní přestřelce ještě jednou. „Nešlo ho přeslechnout, byl hodně hlasitý. Ostatně dělá hodně hluku, užívá si své letošní slávy. A věří, že je nepřemožitelný. Ale zapomíná, že já jsem těžká váha, byl jsem číslem jedna, když jsem sjednotil křížovou divizi. Nebudu se ale do ní vracet jen kvůli nějakému chvástalovi. Jestli mě chce, tak dobře. Ale v těžké váze,“ řekl Daily Mirror muž, kterého v posledních deseti letech porazil jen Vladimir Kličko.

Dočkají se fanoušci velkého a rozhodně výřečného ostrovního souboje, ve kterém by se ještě předloni polotěžká váha jménem Bellew postavil muži, který má aktuálně o zhruba 15 kilogramů více než on a kterému kromě dvou porážek vydrželi v ringu pouze dva soupeři všechna vypsaná kola – vedle 216 centimetrů vysokého Valujeva ještě před 10 lety jistý Ismail Abdoul?

„Všichni víme, že má David rád peníze. A on ví, že tenhle zápas by mu vydělal pořádný balík,“ dodal Eddie Hearn, promotér Bellewa, který má hodně napilno. Oba kohouti by se rádi vrátili do ringu ještě v prosinci. Ve stejném měsíci, na který plánuje už zhruba dva týdny šlágr supertíhy Anthony Joshua vs. Vladimir Kličko.

Že by jak boxeři, tak fanoušci dostali pořádnou vánoční nadílku?

zdroj: www.youtube.com
Autor: Antonín Vavrda