130 let

Ricco při vítězství v 6. etapě. | foto: AFP

Vítěz dvou etap Ricco dopoval

Sport
  •   12:54
PAŘÍŽ - Vítěz dvou horských etap Riccardo Ricco měl na Tour de France pozitivní dopingový test. Italský cyklista byl přistižen při užití krevního dopingu EPO stejně jako Španělé Manuel Beltrán a Moises Duenas Nevado. Vedení Riccova týmu na doping svého lídra zareagovalo stažením všech svých jezdců ze závodu.

O třetím dopingovém případu na letošním ročníku Tour dnes informovala agentura Reuters s odvoláním na francouzskou antidopingovou agenturu.

Vedení Riccova týmu na doping svého lídra zareagovalo stažením všech svých jezdců ze závodu. Je to první tým, který se tak letos zachoval. V případě předchozích dopingových provinění stáje Liquigas i Barloworld nepustily na start jen provinilé závodníky, ostatní členové pokračují. Díky tomu je v závodě i jediný Čech Roman Kreuziger, který jezdí za tým Liquigas stejně
jako Beltrán.


Ricco v průběžném pořadí po jedenácti etapách figuroval na devátém místě a byl nejlepším vrchařem i majitelem bílého trikotu pro nejlepšího závodníka do 25 let. O tuto trofej bojuje také dvaadvacetiletý český reprezentant Kreuziger, který se po Riccově prohřešku v pořadí mladých jezdců posune na třetí příčku. Povede jeho kolega ze stáje Liquigas Vincenzo Nibali z Itálie.
Ricco letos skončil těsně druhý na Giru d'Italia a na Tour ovládl šestou a devátou etapu. V prvním případě vyhrál spurt tříčlenné skupinky uprchlíků, ve druhém si při závěrečném stoupání vybudoval minutový náskok před nejbližšími pronásledovateli a radoval se z triumfu po sjezdu do cíle v Bagneres-de-Bigorre.


Tour pro něj skončila neslavně, když ho policie před startem dnešní etapy odvedla z týmového autobusu a venku si vyslechl bučení fanoušků. Prezidenta Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Pata McQuaida další dopingový případ překvapil. "Je to naprosto šokující. Mám z toho dojem, že někdo poradil těm chlapcům, aby vzali nějaký typ EPO, o kterém si myslel, že je nezjistitelný," komentoval sérii pozitivních nálezů. Po Nevadově pozitivním testu prohlásil, že Španělé jsou zřejmě nepoučitelní, a na tom trval i teď.

"Není Španěl, ale je se Španělskem spojený," připomněl, že Ricco závodí za španělskou stáj. Šéf německé stáje Gerolsteiner Hans-Michael Holczer si myslí, že Ricco nebude posledním dopingovým hříšníkem na letošní Tour. "A člověk už může nahlas říci, že v jeho případě to spousta lidí čekala," řekl agentuře SID.

Autor: ČTK