130 let

122. ročník Velké pardubické vyhrála desetiletá klisna Orphee des Blins s žokejem Janem Faltejskem | foto: ČTK

Vítěz Faltejsek: Navázat na Váňu si snad ani netroufám

Sport
  •   19:28
PARDUBICE - Žokej Jan Faltejsek v sedle klisny Orphee des Blins vyhrál stylem start-cíl 122. Velkou pardubickou a ukončil panování Josefa Váni s Tiumenem, kteří ovládli předchozí tři ročníky. "Byl bych rád, kdyby tím začala moje éra, ale navázat navázat na Váňu, to si snad ani netroufám," řekl Faltejsek.

Ze svého premiérového triumfu ve Velké pardubické byl devětadvacetiletý Faltejsek v euforii. "To se nedá vyjádřit, nemám slov," říkal ještě hodinu po dostihu. "Je to moje největší vítězství, o tom není pochyb. Do takového dostihu se jde vyhrát, a když se to povede, tak je to krásné, ale nikdy to nemůžete tušit," prohlásil.

Faltejsek jel letos v březnu v britském Cheltenhamu slavný Zlatý pohár jako první český jezdec a s Knockara Beau skončil šestý. "Srovnat se ty dva závody nedají, každý je jiný, má jinou atmosféru. Pro Angličany je nejvíc vyhrát Gold Cup, tak já vyhrál Velkou pardubickou, a protože jsem Čech, tak je to to samé," řekl žokej.

VÍCE ZDE

Velkou pardubickou jel Faltejsek poosmé a dosud byl nejlépe dvakrát sedmý. Na klisně francouzského původu Orphee des Blins měl být v sedle Dušan Andrés, ale ten si vybral Valldemosa. Faltejsek přijal nabídku stáje DS Pegas a uspěl.

Před dostihem Faltejsek plánoval, že se bude držet vpředu. Samotného ho ale překvapilo, jak Orphee des Blins letěla dopředu a nechala všechny soupeře daleko za sebou. "Až jsem se bál, jestli jedu správně. Za sebou jsem neslyšel ani šustění větví, který člověk normálně vnímá, a říkal si, jestli jedu správně," řekl Faltejsek.

Snažil se dokonce klisnu "přemlouvat", ať zpomalí, protože ho napadlo, že jedou moc rychle. "Do cíle to je dlouhá štreka, proto jsem se bál, že dojedu na trávu a budu vypadat jak blbec, protože kobyla zdechne," podotkl.

Snažil se Orphee des Blins brzdit tím, že na ni pískal a mluvil. "Říkal jsem i nevybíravé výrazy, když to po dobrém nefungovalo. Třeba ty kozo, i jiný zvířata, když to přeháněla," řekl.

Vypnul mozek

Orphee des Blins ale nebyla k udržení a sil měla dostatek. Vyhrála zadrženě o 16 délek. "Vždycky, jak přišla na trávu, tak jako by ji polili živou vodou a skočila znovu. Nebylo co řešit, vypnul jsem mozek a jel," řekl žokej a sto metrů před koncem už tušil, že má triumf v kapse. "Ale radovat jsem se mohl až v cíli," řekl.

Faltejskovi by se sice líbilo vyhrávat Velkou pardubickou jako Váňa, ale do šedesáti jako osminásobný král věhlasného dostihu jezdit nehodlá. "Děkuji, nechci. Váňu obdivuji, jak to dává, jak je vitální. On je v tomto směru fenomén," řekl Faltejsek.

Oslava životného úspěchu není v dohledné době jistá. Faltejsek má totiž hned v pondělí povinnosti ve Francii. "Oslava? Asi jo, ale zatím se trošku přibržďuju," řekl.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz