130 let
Floyd Landis

Floyd Landis

Vítěz Tour de France bral doping

Sport
  •   17:22
LONDÝN - Vítěz nejprestižnějšího cyklistického závodu Tour de France Američan Floyd Landis měl pozitivní dopingový test na hormon testosteron. Oznámil to dnes Landisův tým Phonak.

Vítěz Tour de France Američan Floyd Landis během nejslavnějšího cyklistického závodu dopoval. Šokující oznámení dnes zveřejnili představitelé Landisovy stáje Phonak, kteří se o pozitivním testu na steroidní hormon testosteron dozvěděli od Mezinárodní cyklistické unie (UCI) ve středu.

Pokud doping potvrdí kontrolní B-vzorek, stane se dodatečným vítězem Tour původně druhý Španěl Oscar Pereiro. "UCI nás včera informovala o neobvyklém poměru testosteronu a epitestosteronu ve vzorku, který odevzdal Floyd Landis po sedmnácté etapě na Tour de France," uvedl v dnešním tiskovém prohlášení švýcarský tým.

Landis se právě před týdnem ve čtvrtek v sedmnácté etapě, poslední horské, po heroickém výkonu vrátil do boje o celkové prvenství, které si nakonec v neděli v Paříži vychutnal.

Mezinárodní cyklistická unie již ve středu informovala o jednom pozitivním testu během třítýdenní Tour, která je považována za nejtěžší etapový závod na světě. Třicetiletý Landis ve čtvrteční 17. etapě v Alpách ujel nejbližším soupeřům téměř o šest minut a půlminutovou ztrátu na vedoucího Pereira vymazal o dva dny později v časovce.

Navázal tak na sedmiletou nadvládu amerického krajana Lance Armstronga, jenž v minulosti rovněž několikrát čelil obvinění z dopingu, ale nikdy mu nebyl prokázán. Tým Phonak již požádal o analýzu Landisova B-vzorku. "Abychom dokázali, že pozitivní výsledek byl způsoben buď přirozenou cestou, nebo omylem," uvedla stáj s tím, že pokud druhý vzorek podezření potvrdí, Phonak okamžitě Landise propustí.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK