Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vítězem cyklistické Vuelty je potřetí Alberto Contador

Tour de France

  20:43aktualizováno  22:02
SANTIAGO DE COMPOSTELA - Nebyla to ceremoniální jízda, na jakou je zvyklý z Tour de France. Ještě nějakých dvanáct minut musel jet naplno a na mokrém asfaltu současně opatrně, aby nepřišel o pozici, kterou budoval předchozí tři týdny. Když však Alberto Contador v cíli 10kilometrové časovky zaťal pěst, bylo jasno - potřetí se Španěl stal králem Vuelty.

Alberto Contador kraloval letošní Vueltě. foto: ČTK/AP

Souboj, který se měl odehrát už v červenci, obě největší hvězdy nedotáhly do konce. Jak Contador, tak Brit Chris Froome se ve Francii zranili a reprízu svého duelu rozehráli na španělských silnicích. Ten vyzněl ve prospěch staršího z obou.

"Froome je ve světě cyklistiky měřítkem všech věcí a já ho porazil!" radoval se už po sobotní etapě Contador. Závěrečných deset kilometrů si plánoval užít, pod věžemi historické katedrály v poutním městě si mohl ulevit: Jsem vítěz!

Chris Froome bojoval a několikrát se pokusil o nástup, ale na Contadora nakonec...

Z posledního vrcholu závodu si odvezl výhodu 1:39 minuty a jen krutá smůla ho mohla z rudého trikotu svléknout. Nestalo se však. Pokřižoval se, vyrazil ze startovní rampy a s jistotou dojel až na trůn 69. ročníku závodu.

Froome sice ještě drobné sekundy z Contadorova vedení ubral, na jeho druhé pozici, stejné jako v roce 2011, to však nic nezměnilo. Třetí Španěl Valverde byl o 40 sekund dál.

Rohan Dennis z BMC mířil za triumfem, ještě na posledním mezičase vedl, jenže v závěrečné pasáži záhadně ztratil 14 sekund. Až záběry španělské televize odhalily příčinu trablů, v kluzké zatáčce si Australan ustlal a v cíli byl třetí, devět sekund od vysněného prvenství.

Alberto Contador v cíli 20. etapy.

A od Adriana Maloriho.

Někdejší italský šampion v časovce využil toho, že vyrážel na trať ještě za sucha a pod cílovou bránu v Santiagu de Compostela přiletěl za něco málo přes 11 minut a předlouho pak musel čekat na potvrzení svého etapového prvenství.

"Celou Vueltu jsem makal pro ostatní, jen na sobotní etapu mi řekli, že mám šetřit energii," prozradil Malori. "I když... s převýšením 4000 metrů si umíte představit, jak náročné je něco našetřit. Ale cítil jsem se dobře a hned jsem si uvědomil, že jedu jednu z nejlepších časovek sezony."

Železný muž Adam Hansen, vítěz páteční etapy, dostal speciální disk, který byl dárkem a současně připomínkou toho, že dokončil desátou Grand Tour v řadě. A za rok další tři?

Cyklistický závod Vuelta - závěrečná 21. etapa: časovka jednotlivců v Santiagu de Compostela (10 km):

1. Malori (It./Movistar) 11:12, 2. Sergent (N. Zél./Trek) -8, 3. Dennis (Austr./BMC) -9, 4. Kirijenko (Běl./Sky), 5. Engoulvent (Fr./Europcar) oba -17, 6. Bodnar (Pol./Cannondale), 7. Černěckij (Rus./Kaťuša), 8. Lucenko (Kaz./Astana), 9. Gaudin (Fr./AG2R), 10. Stuyven (Belg./Trek) všichni -18.

Konečné pořadí: 1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 81:25:05, 2. Froome (Brit./Sky) -1:10, 3. Valverde (Šp./Movistar) -1:50, 4. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -3:25, 5. Aru (It./Astana) -4:48, 6. S. Sánchez (Šp./BMC) -9:30, 7. Martin (Ir./Garmin) -10:38, 8. Barguil (Fr./Giant) -11:50, 9. Caruso (It./Cannondale) 12:50, 10. Navarro (Šp./Cofidis) -13:02.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...