130 let

Karel Brückner. | foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Vítězství nad Nory je víc než bronz z ME

Sport
  •   9:40
Za největší trenérský úspěch své kariéry označil kouč české fotbalové reprezentace Karel Brückner po včerejším utkání s Norskem český triumf. Vítězství nad Nory staví ještě výše než bronzové medaile z loňského Eura. "Byl to vůbec nejdůležitější zápas mé kariéry," prohlásil.

Současně ale dodal, že za něj musí poděkovat skvělým hráčům a spolupracovníkům, kteří se o postup na fotbalové mistrovství světa zasloužili.

Brückner dorazil mezi novináře se zpožděním, oslavy s hráči se protáhly a kouč se jen těžko vracel ke konkrétním situacím v utkání. "Musím svým hráčům vyseknout velký kompliment, bylo to barážové peklo," shrnul své pocity, které měl v průběhu vítězného utkání.

Soupeř podle něho ani za nepříznivého stavu neklesal na mysli a dál bojoval o svou šanci. "Bylo vidět, že naše předpoklady nebyly liché. Norové bojovali o každý metr hřiště, jako by byl zcela jiný stav. A to jsme od nich skutečně očekávali, zlobili nás stejně, nebo ještě více než v sobotu," uvedl kouč.

K individuálním výkonům neměl čas a náladu se po utkání vyjadřovat, jen stačil pochválit hrdinu dnešního zápasu Tomáše Rosického. "Obdivoval jsem ho už za to, že s takovým zdravotními komplikacemi vůbec nastoupil. A on svůj výkon nakonec korunoval i vítězným gólem, to hovoří za vše," uvedl Brückner na adresu klíčového záložníka, který vstřelil důležitý gól už v závěru kvalifikační skupiny ve Finsku.

V druhém poločase prý jeho svěřencům už docházely síly. "To se nezdálo jen vám, ale to byla pravda," řekl. Soupeři podle něj pomohla pauza, kterou měla řada hráčů před barážovým dvojzápasem kvůli dřívějšímu konci norské ligy.

Postup si český trenér užíval. Překvapil ho dotaz, jak se těší na losování mistrovství světa. "Kdy to vlastně máme, pane Dudl?" otázal se vedoucího mužstva. Když se dozvěděl, že 9. prosince v Lipsku, jen si žertem ulevil: "Jen zase ne ty Holanďany!"

Norský kouč Aage Hareide sportovně poblahopřál Čechům k postupu na světový šampionát, kde podle něho o sobě dají ještě vědět. "Nastoupili jsme proti jednomu z nejlepších světových týmů," uznal trenér sílu mužstva, které se prý lepšilo v prvním poločase minutu od minuty.

"My jsme začali dobře, ale s přibývajícím časem naše taktika neměla naději na úspěch. V druhém poločase jsme sice měli několik velkých šancí, ale Čech prokázal, že je vynikajícím gólmanem. Dva jeho zákroky byly doslova fantastické," řekl Hareide.

Autor: