Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Vítková nezvládla úvodní úsek. Česká štafeta místo obhajoby bere až šesté místo

Sport

  14:30aktualizováno  16:47
OSLO - Hned úvodní závod na MS v Oslu měl být pro české biatlonisty tím nejstěžejnějším. Češi totiž ve smíšené štafetě obhajovali loňské zlato z Kontiolahti. Úvodní členka štafety Veronika Vítková však udělala na střelnici pět chyb, a vzala tak svým kolegům šanci na medaili. Českému týmu pak nepomohlo, že Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Michal Krčmář ani jednou neminuli. Češi tak dojeli až šestí.

Veronika Vítková udělala na střelnici pět chyb. Češi tak tentokrát skončili pátí. foto: Český biatlon, Petr Slavík

Biatlonová manie začíná: Kdo ohrozí zlaté sny Soukalové a Fourcadeho?

Finišman Krčmář, který se do štafety dostal kvůli Moravcově doznívající nemoci, doběhl se ztrátou minuty a 23 sekund na vítězné Francouze. Druzí skončili Němci, třetí pak domácí Norové.

„Chtěla jsem zastřílet maximálně s chybou na každé položce, ale pět chyb je moc. Podmínky byly ideální, bohužel mi to nevyšlo,“ mrzelo v cíli Vítkovou, která strávila na prvním úseku ze všech závodnic nejvíc.

„Když se to vezme, tak po jedné chybě na každé střelnici nebylo tak špatné, protože kdybych to dala na první, tak by nebylo tak zle. Ale tolik náhradních nábojů, to bylo špatné,“ přiznala.

ON-LINE REPORTÁŽ SI PŘEČTĚTE ZDE

Závod jí navíc nevyšel ani běžecky. „Jak jsem to chtěla dotahovat, tak mi docházely síly a tuhly mi noh. Snad to bude příště lepší,“ dodala smutná Vítková.

„Verča si to dneska bohužel vyžrala. Snažili jsme se s tím něco udělat, bohužel to dneska nešlo,“ přiznal za všechny v rozhovoru pro Českou televizi Šlesingr.

Zatímco loni v Kontiolahti rozjela Vítková štafetu excelentně a předávala na prvním místě, tentokrát vyslala Soukalovou na trať až na 12. příčce s hrozivým odstupem 1:08,7.

Smíšená štafeta (2x6 a 2x7,5 km):

1. Francie (Bescondová, Dorinová Habertová, Fillon Maillet, M. Fourcade) 1:14:01,0 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení), 2. Německo (Preussová, Hildebrandová, Peiffer, Schempp) -4,3 (0+7), 3. Norsko (Olsbuová, Eckhoffová, J. Bö, T. Bö) -14,4 (0+10), 4. Ukrajina -29,8 (0+9), 5. Rakousko -1:07,1 (0+3), 6. Česko (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Krčmář) -1:23,3 (0+5), 7. Rusko -1:32,9 (1+8), 8. Itálie -1:55,4 (0+15), 9. Bělorusko -2:09,1 (0+1), 10. USA -2:19,6 (0+5).

Díky výbornému běhu i střelbě Soukalová předávala Šlesingrovi na pátém místě, když na vedoucí tým Češi ztráceli už jen 36,3 sekundy!

„Bylo to velmi náročný. Při běhu nebyla žádná rychlost ve střelbě, nejely mi lyže, trať se zrcadlila, takže se člověk musel pořád odrážet a neodpočinul si,“ řekla Soukalová pro Českou televizi.

„Na trati to sice nebyla moc velká rychlost, ale se střeleckým výkonem jsem hodně spokojená,“ doplnila svým neopakovatelným způsobem Soukalová.

Také Šlesingr byl bezchybný, česká ztráta na vedoucí čtveřici však vzrostla na 49,9 sekund.

Před finišmana Krčmáře se ještě dostal Rakušan Landentinger, a Češi se tak po bronzu na MS 2013 v Novém Městě na Moravě, stříbru z olympiády v Soči a zlatu z MS v Kontiolahti museli spokojit až s šestým místem.

Autor: