130 let

Veronika Vítková i Ondřej Moravec se trápili ve střelbě. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Vítková s Moravcem propadli v závodě dvojic na střelnici. Selhala i smíšená štafeta

Sport
  •   14:20aktualizováno  19:29
Kontiolahti - Smíšené závody českým biatlonistům na Světovém poháru v Kontiolahti nevyšly. Naděje mixu pohřbila na prvním úseku E va Puskarčíková, která musela na tři trestná kola, a Češi se pak z posledního místa posunuli na konečné čtrnácté. Ještě o čtyři příčky horší byli Veronika Vítková s Ondřejem Moravcem v závodu dvojic, ti museli na trestné kolo každý jednou po položce vleže.

Vítková si udržela olympijskou formu. Ve sprintu ve Finsku skončila šestá

Pro Puskarčíkovou dnes byla černou můrou stojka. 

„Přijelo nás hrozně moc, byly jsme v chumlu, špatně nastoupily (na koberec) a musely se posouvat jinam. Rozhodčí nám neřekli, kam máme jít,“ popsala situaci, po níž nechala i po dobíjení tři terče. 

Ruský biatlonista Anton Šipulin.
XXIII. zimní olympijské hry: biatlon, štafeta 4x7,5 km muži. Michal Krčmář z ČR.

„Omlouvám se všem, odpálila jsem to hned na prvním úseku,“ dodala v slzách.

Výsledky:

Sprint smíšených dvojic: 

1. Chevalierová, Guigonnat (Fr.) 33:29,1 (0 trestných kol + 6 dobíjení), 2. Hauserová, Eberhard (Rak.) -2,4 (0+7), 3. Olsbuová, J.T. Bö (Nor.) -4,4 (1+11), 4. Varvynecová, Tyščenko (Ukr.) -10,8 (0+5), 5. Jurlovová-Perchtová, Šipulin (Rus.) -16,1 (0+8), 6. Sanfilippová, Bormolini (It.) -21,5 (0+9), ...18. Vítková, Moravec -2:50,4 (2+13).

Smíšená štafeta: 

1. Itálie (Wiererová, Vittozziová, Windisch, Hofer) 1:15:08,3 (1+13), 2. Ukrajina (Merkušinová, Vita Semerenková, Pryma, Pidručnyj) -1,5 (0+3), 3. Norsko (Solemdalová, Eckhoffová, L'Abee-Lund, T. Bö) -9,1 (0+9), 4. Rusko -16,9 (0+7), 5. Francie -1:02,2 (2+6), 6. Švédsko -1:28,3 (1+13), ...14. Česko (Puskarčíková, Jislová, Krčmář, Václavík) -4:10,0 (4+8).

Jessice Jislové předávala s odstupem více než dvou minut na poslední příčce. Jislová i Michal Krčmář naopak měli střelecký den a vylepšovali postavení, Adam Václavík na závěr obkroužil trestné kolo jednou a doběhl čtrnáctý. Vyhráli Italové, když finiš čtyř závodníků zvládl nejlépe Lukas Hofer.

Italská smíšená štafeta získala rovněž malý křišťálový glóbus, v předchozím závodu v listopadu v Östersundu byli Italové druzí. Češi tam skončili jen o příčku lépe než dnes, tehdy ve složení Puskarčíková, Vítková, Moravec a Krčmář.

Vítková s Moravcem dnes absolvovali závod dvojic a také neuspěli. Nepřesně stříleli a celkem třináctkrát dobíjeli. Po ležce museli oba na trestné kolo a v cíli měli téměř tříminutovou ztrátu na vítězné Francouze Anais Chevalierovou a Antonina Guigonnata. Na startu bylo 26 dvojic, mix absolvovalo 23 štafet.

Ve smíšené štafetě se právě v Kontiolahti Češi před třemi lety stali mistry světa, tehdy si pro zlato doběhli Vítková, Gabriela Koukalová, Michal Šlesingr a Moravec. V rámci SP pak byli čeští biatlonisté na stupních vítězů v mixu naposledy v listopadu 2015.

Autor: ČTK