Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vláda souhlasí s tlumením krize. Sport by měl dostat dotaci ve výši jedné miliardy korun

Zleva předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička a premiér Andrej Babiš (ANO) vystoupili 4. února 2020 v Praze na tiskové konferenci k představení agentury. foto: ČTK

Praha - Sportovní kluby, tělovýchovné a sokolské jednoty by měly získat mimořádnou dotaci ve výši jedné miliardy korun, která by jim měla pomoci utlumit dopady koronavirové krize. Podle slov předsedy Národní sportovní agentury (NSA) Milana Hniličky s návrhem souhlasí ministerstvo financí i premiér Andrej Babiš.
  14:02

Dotace by měla pomocí speciálního programu vyplácet NSA. Nejdříve je ale potřeba upravit zákon o sportu. Podle stávající úpravy by totiž nově vzniklá organizace měla finance mezi sportovní subjekty rozdělovat až v roce 2021, v letošním roce ještě sportovní dotace spadají pod ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

„Rozhodli jsme se zákon upravit tak, abychom mohli peníze vyplácet letos. Vláda jej schválila minulý týden, teď jej musí ještě schválit sněmovna,“ uvedl Hnilička v České televizi. „Je to skvělá zpráva pro sport, pro nás jako agenturu velká výzva,“ podotkl.

Sportovní organizace by mohly žádat zejména o kompenzace provozních ztrát, které jim způsobila koronavirová krize. „Program musí být jednoduchý, abychom mohli prostředky rychle vyplatit,“ řekl Hnilička s tím, že NSA již ve spolupráci s dalšími sportovními autoritami pracuje na nastavení pravidel a kritérií.

Zleva předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička a premiér Andrej...
Milan Hnilička, předseda národní sportovní agentury.

Již dříve agentura uvedla, že cílem mimořádné dotace by mělo být zmírnění dopadů vládních opatření, protože programy určené pro podnikatele nejsou pro sportovní organizace dostupné.

„Nebezpečí hrozící z výpadků příjmů sportovních organizací v důsledku opatření vlády je přerušení dodávky energií, vody, tepla, chladu a jiných služeb. Takováto omezení by přinesla zvýšené náklady na obnovení provozu sportovišť a jejich dostupnost pro sport, ale i omezení sociální funkce sportu ve výchově dětí, fungování sportovních oddílů a klubů a mnoho dalších obtížně vyčíslitelných škod,“ argumentovala NSA v materiálu, který předložila vládě.

Autor: