Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vládcem evropského basketbalu je CSKA Moskva

Sport

  12:40
PRAHA - Basketbalisté CSKA Moskva v Praze po 35 letech slaví vítězství v Evropské lize. Rusové ve finálovém utkání v Sazka Areně porazili vítěze posledních dvou ročníků Maccabi Tel Aviv 73:69. Třetí místo v Sazka Areně vybojoval tým Tau Cerámica, který v podvečerním utkání porazil ve španělském derby Barcelonu 87:82.

Smutní hráči Maccabi Tel Aviv po finálovém utkání Evropské ligy, ve kterém podlehli CSKA Moskva. foto: Michal DoležalČTK

Maccabi v Sazka Areně hnalo na zteč deset tisíc bouřlivých fanoušků a úvod Izraelce naplnil optimismem. Z bleskového vedení 7:0 se ale radovali jen pár minut, na palubovku naskočil dirigent CSKA Papalukas a jeho tým rychle náskok soupeře zlikvidoval. Ruský klub, který v minulých třech letech nikdy ve Final Four nepřekročil práh semifinále, dnes předčil Tel Aviv hlavně v obraně.

Hvězdní hráči Maccabi Parker, Baston a Vujčič nezopakovali skvělé představení z pátečního semifinále proti Tau. Naopak CSKA soustředěnou hrou, v níž se mohl opřít také o vysokou úspěšnost střelby, minutu před poločasem unikl už do desetibodového trháku.

Ruský klub těžil hlavně z lepší hry pod košem, obr Savrašenko se Smodišem k tomu navíc skvěle zvládli i práci v obraně, kde dokázali ustrážit nebezpečné pivoty Maccabi. Jejich spoluhráči pak ve vnějším poli pohlídali i obávané střelce z větších vzdáleností.

Dvě minuty po poločase už byl náskok CSKA jedenáctibodový (42:31), přesto se ještě Maccabi dokázal vrátit do hry a hlavě díky úspěšným trojkám z náskoku těsně před koncem třetí desetiminutovky stáhl manko dokonce na jediný bod. V tu chvíli ožili i fanoušci vystrojení v žlutomodrých barvách.

Finálové drama nadchlo dramatickou zápletkou v úplném závěru. Ve 36. minutě ještě Solomon trojkou vrátil Tel Avivu vedení, ale konec už ovládl CSKA. Po důležité trefě Vanterpool dvě minuty před koncem měl už pět bodů k dobru a těsný náskok udržel až do konce. Maccabi se v závěrečném náporu ještě dvěma trojkami přiblížil na dohled dvou bodů (69:71), ale pět vteřin před koncem proměnil Langdon obě klíčové šestky a tím soupeře definitivně poslal do kolen.

V hale vzápětí vybuchlo ruské veselí, naopak izraelští fandové jen smutně sledovali, když si jejich miláčci šli pro cenu za druhé místo. Naopak sektor fanoušků CSKA byl u vytržení, když Papalukas převzal ocenění pro nejužitečnějšího hráče finále a kapitán Panov poté dostal trofej pro šampiony z rukou prezidenta Václava Klause.

Výsledek - finále:
CSKA Moskva - Maccabi Tel Aviv 73:69 (18:18, 35:30, 49:38)
Nejvíce bodů: Papalukas 18, Vanterpool 16, Smodiš 12, Langdon 11, Savrašenko 10 - Solomon 20, Arnold 14, Parker 10.
Diváci: 16.805.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...