Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vladimir Kličko zbil Rahmana, kdo bude další?

Sport

  1:23aktualizováno  2:24
PRAHA - Nebyl to těžký boj pro trojnásobného mistra světa Vladimira Klička. Ukrajinský obr si poradil v sedmém kole s velkohubým Hasimem Rahmanem, když jej poslal k zemi a následně rozhodčí ukončil duel technickým k.o. K ČLÁNKU FOTOGALERIE.

Kličko právě poslal Rahmana na zem. foto: ČTK

Vypisovat Vladimíru Kličkovi zápasy na 12 kol je prostě zbytečné. Proč? Ukrajinský kolos svá utkání ve více jak 90% procentech končí před časovým limitem. Naposledy tak v duelu s boxerem, který například v roce 1997 porazil Slováka Husárika, dopadl dnes v noci americký muslim Hasim Rahman.

Od začátku to bylo zcela jiné utkání, než jaké předvedlo ukrajinské "ocelové kladivo" v červenci proti Thompsonovi. Těžkopádný "náklaďák" nahradil nadupaný sporťák a americký bijec, který před měsícem nahradil v roli vyzyvatele Rusa Povětkina, se více méně jen bránil.

Celé třetí i šesté kolo strávil pod obrovským tlakem v provazech, v těch zbylých si nevedl o nic více. Kličko se vlastně ani příliš nezpotil. Přesto "skála", jak si Rahman nechává říkat, odolávala. Až do již zmíněného šestého kola. Do provazů se Američan dostal poté, co byl na začátku kola počítán. Přestože se zvedl až na "osm", rozhodčí jej pustil dál.

V následujícím kole arbitr tak schovívavý nebyl a po 40 sekundách 7. kola duel ukončil. Vladimir Kličko tak obhájil své tři tituly WBO, IBF a méně ceněný IBO. V 55 zápase mezi profesionály si olympijský vítěz z Atlanty 1996 připsal 52 výhru, z toho 46 zápasů vyhrál K.O. 

Jeho bratr Vitalij drží titul WBC, poslední z nejcennější velké čtyřky mistrovských pásů WBA má ve své moci sibiřský medvěd Nikolaj Valujev. Ten se ještě 20. 12. utká s americkou legendou Evanderem Holyfieldem. Pokud vyhraje, další scénář je jistý - jeden z bratrů, nejspíše dnešní vítěz Vladimir, jej vyzve k titulovému zápasu. Utkání století se blíží!

Dvojnásobnému ex-mistru světa Rahmanovi, který byl v mládi postřelen a boxoval po dvouleté pauze, se tak nepodařil comeback do ringu. Co bude dál, sám nyní neví.

Zajímavý byl také samotný předprogram. Do něj vítězně zasáhl jedenačtyřicetiletý Riddick Bowe. Ten je jediným boxerem, který dokázal dvakrát porazit a sebrat titul Evanderu Holyfieldovi. A jeho sílu poznal dnes domácí Němec Gen Pukall, který mu příliš odporu nekladl. Obrovitý Američan tak vyhrál své 45 utkání v kariéře, pouze jednou odcházel z ringu poražen. Čeká nás další pokus o návrat legendy? Uvidíme...

Autoři: