Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vlašičová si rozrazila hlavu, 'ospalý' Bolt hladce postoupil

Sport

  11:49aktualizováno  13:04
BERLÍN - Výška žen na mistrovství světa v Berlíně mohla přijít už před kvalifikací o chorvatskou hvězdu Blanku Vlašičovou. Obhájkyně titulu z Ósaky si podle chorvatské rozhlasové stanice HRT ráno při rozcvičování na hotelovém pokoji poranila hlavu o rám dveří.

Blanka Vlašičová foto: Eric GaillardReuters

S krvácející ranou musela 193 centimetrů vysoká atletka v doprovodu svého otce a trenéra Joška Vlašiče na ošetření do nemocnice.

Začátek kvalifikace v 10:20 však Vlašičová stihla. Ve výškařském sektoru na ní nebyly žádné potíže znát, všechny své pokusy zvládla hladce napoprvé a snadno splnila kvalifikační limit 195 cm.

Bolt hladce postoupil z rozběhu
Stačilo, aby se Jamajčan Usain Bolt lehce proběhl a hladce postoupil na mistrovství světa v Berlíně z rozběhu na 200 metrů. Světový rekordman a nejlepší atlet světa předvedl dva dny po svém fantastickém triumfu ve stometrovém závodu výkon 20,70 sekundy v tempu, které by se v jeho podání dalo nazvat joggingem.

Usain Bolt hladce postoupil z rozběhu

"Všechno v pořádku," prohlásil po rozběhu stručně Bolt. Nechal se slyšet, že se cítil po ránu velmi ospale. Dokonce před kamerami neukazoval svá obvyklá rozverná gesta, ale položil si hlavu na ruce na znamení toho, jak moc se mu chce spát.

Na startu chyběl Američan Tyson Gay, který se po porážce v historickém souboji s Boltem na stovce odhlásil kvůli tomu, že ho bolí třísla, s nimiž má problémy celou sezonu. Předloňský šampion z Ósaky se chce podle svých slov dát do pořádku na sprinterskou štafetu. Závod tak ztratil náboj v podobě duelu nejrychlejšího dvoustovkaře sezony a světového rekordmana.

Tyson Gay

Nejrychlejší výkon v rozbězích předvedl Američan Shawn Crawford, který zastavil časomíru na výkonu 20,60 sekundy. Do dvoustovky nenastoupili kvůli zranění ani Brit Dwain Chambers, šestý muž ze stovky, a Churandy Martina z Nizozemský Antil, pátý muž z minulého šampionátu v Ósace. Finále je na programu ve čtvrtek večer.

Straková vypadla
Finalistka olympijských her Straková měla výborný začátek sezony, ale pak se jí vrátily bolesti zad a další zdravotní potíže. Do mistrovství světa se prý dala do pořádku, ale v kvalifikaci překonala jen 189 cm a za limitem pro postup zaostala o šest centimetrů. Nakonec na postup stačilo skočit 192 cm na první pokus.

Straková obsadila dělenou 21. pozici. "Dneska mi chybělo štěstí," řekla výškařka novinářům. V rozeskakovaní se cítila velmi dobře, i skok na 185 cm se jí líbil. "Ale nevyšlo to. Věřila bych si i na 195 cm, při třetím pokusu na 192 ani nevím, čím jsem to shodila," popisovala. "I trenér říkal, že tam byla rezerva," smutnila.

Mistrovství světa v atletice v Berlíně
Kvalifikace a rozběhy: Muži: 200 m - rozběhy:
1. Crawford (USA) 20,60, ...8. Bolt (Jam.) 20,70. 400 m - rozběhy: 1. Miller (Bah.) 45,00. Disk: 1. Harting (Něm.) 66,81.
Ženy: Výška: 1. Vlašičová (Chor.), Friedrichová (Něm.), Greenová (Švéd.) všechny 195, ...21. Straková (ČR) 189 - nepostoupila. 1500 m - rozběh: 1. Burkaová (Et.) 4:07,75.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...