Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česká doména? Krátký bazén, kde Baumrtová ráda brousí lajnu

Sport

  19:00
PRAHA - Vlastimír Perna, šéftrenér reprezentace plavců, si posteskl: "Bohužel zatím ještě nikoho nenapadlo udělat olympiádu na krátkém bazénu."

Česká plavkyně Barbora Závadová foto: Reuters

Kdyby tomu tak bylo, čeští delfíni by už se mezi medailisty pod pěti kruhy nejspíš zapsali, což se za československých ani českých olympijských let nikdy nestalo. Miloslav Roľko byl nejvýš čtvrtý na sto metrů znak v Moskvě 1980.

Plavecká „pětadvacítka“ našincům jednoduše sedí víc. Daniel Málek, Hana Černá, Kristýna Kyněrová slavili úspěchy na krátkých Evropách, ve světové konkurenci se prosadili Ilona Hlaváčková, Květoslav Svoboda a taky Simona Baumrtová, největší současná plavecká hvězda.

Od čtvrtka se mezi úspěšné můžou zařadit další, v katarském Dauhá startuje světový šampionát. A přestože Perna zůstával v odhadech úspěchů uměřený a říkal: „Chci jedno finále a za dvě tři bych byl přešťastný.“

Dlouhé paže české plavknyně Simony Baumrtové.
Česká plavkyně Simona Baumrtová
Česká plavkyně Simona Baumrtová a rachel Gohová z Austrálie
Česká znakařka Simona Baumrtová byla na sprinterské trati až třicátá výkonem 29,37 a ani napodruhé do semifinále na MS neprošla.

Jednička týmu Baumrtová dává naději, že by místo mezi osmičkou nejrychlejších nemuselo být maximem. „Jsem na dobré cestě,“ libuje si 23letá plavkyně z Chomutova.

Právě ona je prototypem specialisty na neolympijský bazén. Z devíti individuálních medailí, které blonďatá znakařka od svého evropského debutu v Eindhovenu 2010 posbírala, je jich osm „krátkých“.

Proč? Jednak proto, že umí výborně vlnění pod vodou a po obrátkách, kterých je logicky víc, získává proti soupeřkám náskok. „V tom jsem možná nejlepší na světě,“ uvažovala Baumrtová.

Dalším a možná ještě podstatnějším důvodem její preference 25metrového bazénu je psychika. „Mám v sobě nějaké strachy. Pokaždé půlrok před šampionátem na dlouhém bazénu mám velký úspěch na tom krátkém.“ A pak se nedokáže s tlakem na padesátce srovnat.

Třeba jako letos v Berlíně na mistrovství Evropy. Jela tam v roli favoritky pro medaile, přivezla dvě pátá místa. „Nevím, co se stalo,“ litovala tvrdé lekce.

„Zatím nevíme, jaká je příčina, že v padesátce nám to tolik nejde,“ přiznal reprezentační trenér. Jedna z nich může být, že na krátký bazén jezdí o něco menší konkurence, sem tam někdo ze světové špičky chybí a pak je prostor pro úspěch větší. „To ale v Dauhá platit nebude, chystají se nejsilnější výpravy,“ varoval.

Důvodem může být také jasná převaha menších bazénů v Česku. „V Chomutově nám ho zavřeli,“ posteskla si Baumrtová a aby si udržela kontakt i s „velkou vodou“, plánuje od Nového roku čtyřikrát týdně za tréninkem jezdit na dlouhý bazén. „Je to potřeba.“

V tom menším se však pořád cítí jistěji. Třeba i proto, že má jeden zlozvyk, který se s metry násobí. „Ona strašně ráda brousí lajnu,“ pozradil Perna. „A když to dělá dvacet metrů v krátkém a ne čtyřicet na dlouhém, tak je to lepší,“ zavtipkoval kouč.

ČTĚTE TAKÉ

Takové broušení nejenže Baumrtovou zpomaluje, hrozí při něm i něco nepříjemného. „Může být bolestivé a nebezpečné, když se prsty dostane mezi plováky,“ popisoval trenér. Současně je plavání v těsné blízkosti dráhy nevýhodné, protože těsně vedle sebe má soupeřku a ta jí může zpod záběru brát vodu. „A taky je to psychický průšvih, plavec si uvědomí, že je někde, kde být nemá.“

Barbora Závadová a Jan Micka, na které se bude rovněž v Kataru sázet, však raději skáčou do padesátky. „Neumím tak dobře obrátky a olympijský bazén je taky prestižnější,“ tvrdila 21letá polohovkářka.

U kraulaře-maratonce je důvod obliby dlouhého bazénu čistě pragmatický. Když plave nejdelší bazénovou disciplínu patnáctistovku, kromě vzdálenosti ho děsí i další cifra - 59 obrátek, jedna každá co 14,5 sekundy. „Až se z toho motá hlava,“ připustil Micka. „A počítání? To záleží na náladě. Někdy obrátky počítám, někdy si zpívám, podle toho, jak mě závod baví.“

Autor: