Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Volejbalisté letí pro prestiž

Sport

  7:50
PRAHA - Vylepšit pošramocenou pověst, která v poslední době český volejbal provází. S takovým cílem dnes odletí čeští reprezentanti do Japonska, kde za týden vstoupí do bojů mistrovství světa.

Kapitán národního týmu Martin Lébl (vlevo) na tiskové konferenci před odletem volejbalistů. foto: ČTK

„Situace, do níž jsme se dostali po zářijovém neúspěchu v kvalifikaci o mistrovství Evropy, svádí k pohledu, že není co ztratit. Víme však, že je co ztratit, naše prestiž může klesnout ještě níž, což nechceme,“ řekl trenér Zdeněk Haník, který po nezvládnuté baráži s Německem vystřídal Igora Prieložného.

Po dvoutýdenní přípravě i přes tři prohry na turnaji v Paříži v minulém týdnu se staronový kouč (dovedl český tým ke čtvrtému místu na ME v Ostravě v roce 2001) tváří optimisticky. „Nemůžu říct, že by družstvo bylo v morálním úpadku, jak se to jevilo. Tým pracuje dobře. Hráči si jeden druhého váží, v kolektivu je víc smíchu, ale až šampionát ukáže, zda jsme opravdu semknutější,“ poznamenal kouč.

Nominace na MS

Nahrávači: Lukáš Ticháček (Friedrichshafen), Petr Zapletal (Kedzierzyn)
Smečaři: Ondřej Hudeček (Rennes), Marek Novotný (Treviso), Peter Pláteník (Milán), Jiří Popelka (Ankara)
Blokaři: Martin Lébl (Perugia), Michal Rak (Modena), Jiří Zadražil (Liberec)
Univerzálové: David Konečný (Ostrava), Jan Štokr (Perugia)
Libero: Přemysl Obdržálek (Radom)

Kritický je v otázce herních nedostatků. „Hra v poli je špatná, v Paříži na tom byli všichni soupeři, Francie, Srbsko i Německo, lépe. Náš tým je složený z vyšších hráčů, na to by měl mít lepší bloky, přihrávku jsme kupodivu ustáli,“ pravil.

Vítězný duch Nagana?
O nominované dvanáctce neříká, že jde o ideální výběr. „Mít víc času, asi by nominace vypadala jinak, ale já na to měl měsíc a neměl jsem právo experimentovat. Ale vybral jsem hráče, kteří jsou momentálně schopni odvést nejlepší práci.“

Soupeři v základní skupině v Naganu? Postupně týmy Íránu, Itálie, USA, Venezuely a Bulharska, do další fáze postoupí čtyři družstva.

„Írán bychom za normálních okolností měli porazit. Jenže mistrovství světa má svou zvláštní logiku a zákonitosti. Na druhou stranu nás vítězství může nastartovat,“ má jasno Haník, podle nějž vede cesta dál přes celky Íránu, Venezuely a případně Bulharska.

Mohla by v Naganu hráčům pomoci atmosféra, kterou tam zanechali hokejisté při svém olympijském triumfu před osmi lety? „O tom jsem nepřemýšlel, takhle to nefunguje,“ usmál se.

Kouč se dozvěděl novinku
Smlouvu se svazem podepsal do konce šampionátu. Jak to bude dál?

„Těžko říct, přerušil jsem svou práci svazového metodika. Kdyby svaz náhodou nabyl dojmu, že mám družstvo vést dál, udělám to,“ pravil Haník.

Do toho vstoupil svazový sekretář Jan Žižka: „Svaz se Zdeňkem Haníkem počítá, pokud družstvo prokáže, že je na tom lépe než dosud,“ uvedl.  „To je pro mě novinka,“ kontroval Haník.

Za postup ze skupiny vypsal svaz prémii 400 000 korun, při postupu do první dvanáctky si tým rozdělí milion, za titul by byly tři miliony. Všechna utkání českého týmu bude přenášet program ČT 2.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...