Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Volejbalistkám se ve čtvrtfinále nedaří. Prohrály i potřetí, tentokrát s Kubou

Sport

  9:26
NAGOJA - České volejbalistky prohrály na mistrovství světa v Japonsku i třetí zápas ve čtvrtfinálové skupině F. Tým trenéra Jiřího Šillera dnes podlehl v Nagoji výběru Kuby 1:3 a vzdálila se mu možnost bojovat o deváté až dvanácté místo.
volejbalistky - ilustrační foto

volejbalistky - ilustrační foto foto: ČTK

Ve středu Češky nastoupí proti Thajsku a výrazná výhra spolu s prohrou Kuby s Itálií by je teoreticky mohla posunout na postupové šesté místo. Pokud ale skončí ve skupině sedmé nebo osmé, tak pro ně šampionát skončí a obsadí celkové třinácté, respektive patnácté místo.

Výsledky MS

3. kolo čtvrtfinálových skupin:

Skupina E (Tokio):
Rusko - Srbsko 3:0
Turecko - Peru 3:0

Skupina F (Nagoja):
Česko - Kuba 1:3
Brazílie - Německo 3:0

"Všechny sety byly hrozně vyrovnané. Je to trochu i o štěstí. Pořád moc kazíme, pak se nedá držet krok," řekla Helena Havelková na webu volejbalového svazu. "Někomu se nedaří, pak se s tím hrozně těžko hraje. Každá tady bojujeme sama se sebou," doplnila.

Utkání s Kubou se neslo v nevyrovnaném duchu. Český tým měl problém s přihrávkou po servisu soupeřek. Havlíčková získala jen v prvním setu devět bodů, ale to na výhru nestačilo.

Po ztracené první sadě navíc musel trenér střídat kapitánku Plchotovou. "Měla kolapsový stav. Udělalo se jí špatně, měla nízký tlak, točila se jí hlava," řekl lékař Martin Scheichl. Celý druhý set si české hráčky držely díky servisu až šestibodový náskok. O ten v závěru přišly, ale nakonec využily osmý setbol.

I třetí sada začala slibně a při podání Mühlsteinové Češky vedly 5:0, náskok ale neudržely. Díky trojblokům znovu odskočily do vedení 18:14, jenomže závěr dirigovala Carcasesová. Nejzkušenější Kubánka nejdříve rozmetala protivníkův příjem tvrdým servisem, v koncovce neomylně smečovala a nedala českým volejbalistkám šanci.

"Největší rozdíl byl v útoku. Docela nás Kubánky rozstřílely. Nedokázaly jsme je odbránit na síti," řekla blokařka Kristýna Pastulová. "Hodně brzy jsme sklopily hlavy. Nehrály jsme, co umíme. Nebyly jsme schopné bodovat," řekla smutně Šárka Barborková.

Rozháraný volejbal pokračoval i ve čtvrté sadě a nevynucené chyby střídaly skvělé zásahy. Češky naposledy vedly 16:15, ale ve finiši opět rozhodla útočná síla Kubánek a chyby na české straně.

Česko - Kuba 1:3

Česko - Kuba 1:3 (-22, 28, -22, -23)
Rozhodčí: Liou Ťiang (Čína), Šahmiri (Írán). Čas: 1:50. Diváci: 426.

Česko: Pastulová 9, Mühlsteinová 3, Havelková 20, Plchotová 1, Havlíčková 20, Barborková 5, libero Jášová - Kallistová 9, Vanžurová 3, Útlá 1, Melichárková.

Kuba: Silieová 2, Palacios 14, Clegerová 4, Carcacesová 22, Sanchezová 14, Gielová 6, libero Arredondová - Salasová 1, Santosová 9.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.