Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Volejbalistky postoupily ze skupiny ME, v osmifinále je čeká Bělorusko

Sport

  22:20
České volejbalistky zakončily základní část mistrovství Evropy porážkou 1:3 s obhájcem stříbra Nizozemskem. Ve skupině D obsadily třetí místo a v úterním osmifinále nastoupí v Baku proti Bělorusku.

České volejbalistky na ME foto: cev.luČTK

Už před závěrečným duelem skupiny měly české hráčky jistotu účasti v play off. S Nizozemkami bojovaly o druhou příčku v „déčku“, po počátečním náporu soupeřek a změnách v sestavě dokázaly favoritkám sebrat alespoň set.

Z Gandži se nyní přesunou do Baku a o čtvrtfinále se utkají s Běloruskem, které skončilo ve skupině B druhé za Itálií.

Potřebný klid dodalo týmu pod vedením Zdeňka Pommera už odpolední vítězství Srbska nad Belgií (3:1), které připravilo Belgičanky o možnost předstihnout český tým na postupové příčce.

Nizozemky však po dva sety prokazovaly, že patří k favoritkám celého turnaje. Byly lepší v útoku a po jejich rychlé bodové sérii zkraje druhé sady byly české volejbalistky bezmocné. Prohrávaly 21:25 a 15:25.

Trenér Pommer však vyrukoval s novou sestavou a hráčky ze střídačky neměl soupeř tak dobře „přečtené“. Díky rychlým nahrávkám Valkové se začaly prosazovat středové hráčky i Mlejnková s Toufarovou. Odměnou za bojovnost byl zisk třetí sady (25:21).

I ve čtvrtém dějství český tým dlouho vedl, z tempa ho vyvedl až sporný míč a od stavu 20:21 už dominovaly Oranjes. Jejich příštími soupeřkami budou Chorvatky.

České volejbalistky se i na šestém ME za sebou probojovaly dál ze skupiny, v roce 2005 na turnaji chyběly. V historii samostatné republiky byly nejlépe třetí v roce 1997 v Brně.

Autor: