Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Volejbalistky vstoupily do MS porážkou, nestačily na Nizozemsko

Sport

  11:18
HAMAMACU - České volejbalistky zahájily mistrovství světa v Japonsku porážkou. Ve skupině B v Hamamacu svěřenkyně trenéra Jiřího Šillera v utkání s vicemistryněmi Evropy z Nizozemska neuhrály ani set a prohrály 0:3.
Volejbal-ilustrační foto.

Volejbal-ilustrační foto. foto: ČTK

"Jsem zklamaný. Naší strategií byl dobrý servis a obrana, ale Nizozemky prokázaly své zkušenosti, kterých my v takhle důležitých zápasech jako tým tolik nemáme," řekl trenér Šiller na tiskové konferenci. "Naše zkušenosti rozhodly hlavně první a druhý a set," souhlasil jeho nizozemský protějšek Avital Selinger.

České hráčky v první sadě vedly nad favorizovanými soupeřkami 12:9, ale prohrály 24:26. Krok držely i ve druhém setu, vedly před pauzou 16:14, ovšem koncovku opět ztratily, tentokrát 20:25.

Výsledky MS v Japonsku

Skupina A (Tokio):
Peru - Alžírsko 3:0
Srbsko - Kostarika 3:0
Polsko - Japonsko 2:3

Skupina B (Hamamacu):
Brazílie - Keňa 3:0
Česko - Nizozemsko 0:3
Portoriko - Itálie 0:3

Skupina C (Macumoto):
Německo - Kazachstán 3:0
USA - Thajsko 3:1
Chorvatsko - Kuba 3:0

Skupina D (Ósaka):
Rusko - Dominikánská rep. 3:1
Kanada - Korea 0:3
Turecko - Čína 3:1

Třetí set začal problémy s nahlášenou sestavou Šillerova týmu. Rozhodčí vzal Češkám bod, protože podávala špatná hráčka a situace se opakovala ještě po střídání. Nizozemky zmatků využily k rychlému vedení 10:3 a zápas bez potíží dovedly k vítězství. Těžko k zastavení byla především nizozemská smečařka Manon Flierová.

Dalším soupeřem českého týmu v sobotu budou olympijské šampionky Brazilky, které si dnes poradily s Keňou 3:0. V dalším utkání skupiny B stejně hladce zdolaly evropské šampionky Italky Portoriko. Do další části turnaje postoupí ze základních skupin čtyři týmy.

České reprezentantky startují na MS po osmi letech. V roce 2002 obsadily v Německu dělené sedmnácté místo, na minulém šampionátu před čtyřmi lety v Japonsku chyběly.

ČR - Nizozemsko 0:3

Česko - Nizozemsko 0:3 (-24, -20, -14).
Rozhodčí: Karampetsos (Řec.), Liou Ťiang (Čína).
Čas: 76 min. Diváci: 425.

Sestavy: ČR: Barborková 7 b., Pastulová 4, Havlíčková 11, Mühlsteinová 3, Havelková 1, Plchotová 17, libero Jášová - Melichárková, Vanžurová 2, Útlá, Kallistová 1, Jelínková.

Nizozemsko: Ch. Staelensová 6, Grotheusová 5, Wensinková 9, Flierová 21, Dijkemaová 2, Visserová 9, libero Van Tineneová - K. Staelensová 1, Huurmanová, Blomová, De Kruijfová.

Autor: