Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Volejbalová medailová mise: první v cestě stojí mistři světa z Brazílie

Sport

  16:00
PRAHA - Čeští volejbalisté jsou po dvaceti letech mezi nejlepší světovou dvanáctkou a doufají, že ani čtvrtým vítězstvím za sebou ještě neřekli na šampionátu v Itálii poslední slovo. Po jednoznačné výhře 3:0 nad Kamerunem čišelo z českých basketbalistů i jejich trenéra Jana Svobody odhodlání poprat se o ještě lepší výsledek.

Česko - Kamerun (česká radost). foto: Reuters

Nejprve však bylo nutné potvrdit postup z osmifinálové skupiny. Kamerun v pátek prohrál s favorizovaným týmem olympijských vítězů z USA jen 2:3, včera ale proti Čechům neměl šanci. Stěžejní bylo podle Svobody co nejčastěji útočit středem sítě, kde byl soupeř zranitelný.

DÁLE ČTĚTE

"Dokážou dobře postavit vysoký dvojblok, ale hru středem nestíhají. Problémy měli i s naším taktickým podáním. Jakmile jsou zatlačení do defenzivy, dělají chyby," dodal český kouč. Obhájce titulu si Čechy vybral Nyní reprezentanty čekají čtyři zápasy o konečné umístění na šampionátu - dva ve čtvrtfinálové skupině, dva v play off.

"Jsme ve dvanáctce a to je příjemný pocit. Zatím si to ale moc nevychutnávám. Dívám se spíš na to, co nás čeká. Chtěl bych mužstvo posunout ještě dál," prohlásil Svoboda. V té chvíli ještě nevěděl, že český tým v římské skupině narazí na Německo a na brazilské obhájce titulu. V předchozím průběhu MS však mužstvo podle Svobody dokázalo, že může porazit i týmy z nejužší světové špičky.

Česko - Kamerun (Afričané před zápasem).

Postup Brazílie do "české" skupiny ale budí rozpaky. Všeobecně se očekávalo, že postoupí z prvního místa a Češi se již podruhé na turnaji utkají s Bulharskem. Jihoameričané však právě zápas s Bulhary vypustili. Chtěli se tak vyhnout v další fázi Kubě, která je v základní skupině porazila. "Od prvních míčů bylo vidět, že něco není v pořádku. Smeče jejich hvězd končily v bloku nebo daleko za hřištěm.

První dva sety byl slyšet pískot, v třetím setu to již diváci nevydrželi a otočili se zády," líčil utkání český smečař Jiří Popelka. Podobně prý bojovali v posledním zápase i Rusové, kteří i přes vedení 2:0 prohráli utkání se Španělskem. Využili tak podivného hracího systému, kdy se předchozí výsledky vždy škrtají, a mužstva tak mohou taktizovat. Počínání obou týmů také pořádně rozčílilo vedení Mezinárodní volejbalové federace.

"Něco takového nemůžeme akceptovat. Vina není na straně FIVB, ale týmů. To nemělo nic společného s fair play a bude to mít důsledky," řekl předseda federace Wej Ťi-čung. Čechům tak teď nezbývá než ukázat soupeři, že se ve svém výběru spletl. Zápas začíná ve 21 hodin a vítěz se výrazně přiblíží bojům o medaile.

Autoři: ,