Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Volejbalová senzace. České Budějovice porazily Cuneo

Sport

  22:33
CUNEO - Volejbalisté Českých Budějovic se dočkali v Lize mistrů historicky prvního vítězství, které senzačně vybojovali v Itálii. Na palubovce Cunea vyhráli 3:0 po setech 30:28, 25:20 a 25:23.

ilustrační foto foto: ČTK

Na úkor obrovského favorita se tak dostali rázem do hry o postup ze skupiny, v níž před týdnem podlehli francouzskému týmu Poitiers a ve které ještě figuruje německý Unterhaching.

Jihočeši dokonale zaskočili italského vicemistra, který si zřejmě myslel, že mu výhra nad českým šampionem spadne sama do klína. Tým Jana Svobody potrestal Cuneo za profesorskou hru s vydatnou podporou letních posil, zkušených reprezentantů Petra Zapletala s Jakubem Novotným. Své maximum však ze sebe vymačkali i ostatní českobudějovičtí hráči.

"Máme perfektní pocity, vždyť jsme vyhráli první zápas v Lize mistrů! Podařilo se nám soupeře v prvním setu zaskočit. V úvodu hrál italský tým profesorsky, my toho využili. Pak už je těžké i pro takové družstvo, jakým Cuneo je, se z útlumu dostat," řekl univerzál Novotný, který si před lety špičkovou italskou ligu zahrál.

Čeští mistři naznačili hned v úvodu, že by už rádi tříleté čekání na první úspěch v elitní evropské soutěži ukončili. Dvakrát vedli, jenomže k prvnímu technickému time outu šlo Cuneo s tříbodovým náskokem 8:5. S pomocí Novotného servisu a důrazu venezuelského smečaře Rojase hostující celek srovnal krok a za stavu 12:12 dokonce donutil italské hvězdy k oddechovému času.

Cuneo - České Budějovice 0:3 (-28, -20, -23)

Volejbalová Liga mistrů, 2. kolo skupiny D:
Bre Banca Lannutti Cuneo - Jihostroj České Budějovice 0:3 (-28, -20, -23)
Nejvíce bodů
: Wijsmans 15, Caceres 12, Mastrangelo 9 - Novotný 14, Rojas 13, Sukuba 11, Smrčka 10. Rozhodčí: Ormonde (Šp.), Gerothordos (Řec.). Čas: 82 min. Diváci: 1500.

Tabulka:
1. Poitiers 1 1 0 0 0 3:1 3
2. Č. Budějovice 2 1 0 0 1 4:3 3
3. Cuneo 2 1 0 0 1 3:4 3
4. Unterhaching 1 0 0 0 1 1:3 0

Tým kouče Svobody úspěšně útočil po Zapletalových nahrávkách středem hřiště a za stavu 23:24 sahal po senzačně vyhraném setu. Dva setboly ale Jihostroj nevyužil, šanci dostali Italové, kteří neproměnili dokonce tři, a tak České Budějovice vyhrály první set nad jedním z nejlepších světových týmů.

Největší úspěch kariéry volejbalistů

I po změně stran mistr české extraligy udržel kvalitu. Trenér Svoboda svěřil důvěru stejné základní sestavě, na lavičce zůstal reprezentant Mach a do sestavy Cunea se nevešel další blokař národního týmu Veselý. České Budějovice se v koncovce znovu dostaly do vedení 19:18 a už tak ztichlé tribuny ziskem druhé sady ještě více umlčely.

Třetí sadu odstartoval Svobodův tým skvěle (4:1) a Italové vyslali do boje brazilského univerzála Vissota, měřícího 212 cm. Drama v koncovce vrcholilo, Novotný nasměroval Jihočechy k dvoubodovému vedení a druhý mečbol za stavu 24:23 proměnil kapitán Sukuba. Hostující volejbalisté se pak oddávali radosti z největšího úspěchu klubové kariéry.

Tým plný reprezentantů různých zemí a hvězd, jakými jsou srbská nahrávačská legenda Grbič, Ital Mastrangelo, Belgičan Wijsmans, Brazilec Vissotto - ty všechny v Cuneu zastínili Zapletal, Novotný, Sukuba, Smrčka, Fila, Juračka a Venezuelan Rojas.

"Vyrovnanou hrou bez výkyvů jsme dokončili zápas. Jsme nesmírně rádi, že jsme vyhráli a splnili v Lize mistrů první cíl," naznačil Novotný, kam České Budějovice míří. Výhru ale nyní potřebují potvrdit 13. prosince doma proti Unterhachingu.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...