130 let

České plážové volejbalistky Kristýna Kolocová (vpředu) s Markétou Slukovou | foto: ČTK

Krásky z pláže nadchly. Získaly si Česko i Británii

Sport
  •   9:13
LONDÝN - Velkou pozornost fanoušků si vysloužily plážové volejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková na olympijských hrách. V atraktivním prostředí londýnského Horse Guards Parade skončily páté a lidi kvůli nim doma hledali hospody, aby je mohli sledovat.

Jiní zase posílali pohledným dívkám nabídky k sňatku, jedna dokonce přišla až z brazilské Copacabany. Kolocová a Sluková, přezdívané Kiki a Maki, při své premiéře pod pěti kruhy převedly vynikající beachvolejbal plný výborných obranných zákroků, smečí i chytrých míčů za obranu soupeřek. A získaly si srdce českých i britských fandů.

K TÉMATU

"Byla to úžasná zkušenost. Hrát před takovým publikem, to bych přála každému. Bylo úžasný, jak tím lidi žili, fandili každému balonu. Bavilo je to a bavilo to i nás," řekla Sluková. "Hrát před takovou kulisou bylo fantastický," doplnila Kolocová.

Britové v hledišti pro 15 tisíc lidí zpívali sborově "Czech Republic!" a v každém utkání ocenili českou dvojici hromovým potleskem. Ohromná vlna ohlasu se zvedla i v Česku. Kolocová se Slukovou skoro nestíhaly číst textové zprávy a jejich účet na sociálních sítích se plnil blahopřáními.

"Psali, že hledají hospody, kde nás budou vysílat. To jsme nikdy takhle výrazně nezažily. Za to jsem já moc ráda. Je to něco jiného a člověk se cítí důležitý a možná i trochu slavný," začervenala se Kolocová.

Že by se z nich staly celebrity, které bude každý poznávat, si ale nemyslely. "Neviděla bych to tak horký," řekla Kolocová. "Jak sláva rychle vznikla, tak rychle opadne. Nebude to úplně zapomenuto, ale všichni se vrátí do neolympijského života a nebude to nic zásadního, že by nás poznávali na ulici," řekla Sluková.

Chtěly by si najít silného sponzora

Obě především doufaly, že lidem ukázaly, jak vypadá dobrý plážový volejbal. "Možná ocení, že to je tvrdá práce, že se jenom neopalujeme," řekla Sluková a doufala, že jejich páté místo a výkony motivují mladé hráče a hráčky. "Aby u toho vydrželi, protože začátky jsou krušný, ale tohle je bonbonek," podotkla.

Za olympijské páté místo odměnu nedostanou, jen uznání a poplácání po zádech. Přesto doufaly, že si jich všiml nějaký budoucí finanční partner, aby mohly zkvalitnit přípravu a dál se zlepšovat. "Chceme být v zimě víc venku, být v Africe i pár měsíců jako top hráči kolem nás. A to chce víc peněz," řekla Kolocová.

Během her dostaly od fanoušků i nabídky k sňatku. "Můžu to říct?" obrátila se Kolocová na Slukovou a kamarádka přikývla. "Markétě nabízel z Copacabany šestačtyřicetiletý pán, jestli si ho nechce vzít a přestěhovat se k němu. Je to roztomilý," řekla Kolocová.

"Zatím jsme pokorné, takže podepíšeme úplně všechno, co nám kdo strčí pod ruce a nikoho jsme neodmítly. Až na ty svatby, samozřejmě," usmála se Sluková, která má za přítele trenéra týmu Simona Nausche.

Češi bojují o medaile. Podívejte se

Kristýna Kolocová a Markéta Sluková
Autor: ČTK