Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Vonnová má druhý titul

Sport

  16:29
VAL D´ISERE - Americká lyžařka Lindsey Vonnová vyhrála na mistrovství světa ve Val d'Isere sjezd a získala již druhou zlatou medaili. Vítězka úvodního super-G dnes triumfovala o půl sekundy před sedmnáctiletou Švýcarkou Larou Gutovou. Bronz má Italka Nadia Fanchiniová.Jediná česká reprezentantka na startu Klára Křížová dojela se ztrátou šesti sekund a obsadila 29. místo.

Lindsey Vonnová, dvojnásobná mistryně světa. foto: ČTK

Vonnová potvrdila roli nejlepší sjezdařky Světového poháru a na každém mezičasu byla nejrychlejší. Ke stříbru ve sjezdu z minulého šampionátu přidala i zlato. Zlepšila si tak náladu po diskvalifikaci z druhého místa v superkombinaci, kdy po vítězném sjezdu neprojela jednou z branek ve slalomu. Přišla tak o šanci stát se první ženou v historii, která by si z mistrovství odvezla medaili z každé disciplíny.

Čtyřiadvacetiletá Američanka jako jediná dokázala pokořit Švýcarku Gutovou, která potvrdila vynikající formu ze superkombinace a vybojovala druhé stříbro na šampionátu. V náročném sjezdu s hodně technickými pasážemi předvedla čistou jízdou bez větší chyby a dlouho byla dokonce ve vedení.

S Vonnovou a Gutovou držela krok již jen dvaadvacetiletá Nadia Fanchiniová, která v cíli nakonec zaostala za Švýcarkou o nepatrných pět setin sekundy. Juniorská mistryně světa ve sjezdu z roku 2005 tak získala svou první medaili na šampionátu dospělých.

Obhájkyně titulu Švédka Anja Pärsonová po chybách ve spodní pasáži dojela až jedenáctá, přestože v polovině trati ještě vedla o více než půl sekundy. Ve Val d'Isere se jí nedaří. Předchozí dva závody, v nichž rovněž obhajovala zlato, ani nedokončila.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!