Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Vonnová: Za mé zranění mohou špatné podmínky na trati

Sport

  15:06
Američanka Lindsey Vonnová zkritizovala ve svém prvním veřejném vystoupení po zranění na mistrovství světa ve Schladmingu závodní komisaře šampionátu v čele s Atle Skaardalem. Podle lyžařky, jež si při pádu v superobřím slalomu zpřetrhala vazy v pravém koleně, nebyly podmínky pro závod bezpečné.

Americká lyžařka Lindsey Vonnová foto: Reuters

"Myslím, že se jury rozhodla špatně, nebylo to bezpečné," řekla Vonnová během telekonference na adresu týmu kolem Skaardala. Olympijská vítězka ve sjezdu prý už během jízdy nemohla uvěřit, jak jsou podmínky na trati špatné. "Sníh byl příliš měkký a trať byla rozbitá," uvedla.

Jury nejprve kvůli počasí start úvodního závodu šampionátu postupně odkládala a odpoledne po třech hodinách čekání přece jen pustila lyžařky na trať. Odsouvání začátku po čtvrthodinách bylo podle Vonnové pro závodnice hodně nepříjemné.

Záchranáři odvážejí zraněnou americkou lyžařku Lindsey Vonnovou

Osmadvacetiletá lyžařka doplatila podle svých slov právě na měkký sníh, do něhož dopadla po jednom z dlouhých skoků. "Moje pravé koleno schytalo naplno to zbrždění. Právě v tom okamžiku se mi prolomilo a já spadla," popsala osudný okamžik.

Vonnová doufá, že její pád bude pro závodní komisaře poučením a že si napříště "dobře rozmyslí, jestli závod odstartují, protože bezpečnost by měla mít vždycky přednost." Američanka se po návratu domů podrobila operaci a čeká ji nejméně osmiměsíční rehabilitace. Velkou motivací pro ni bude start na olympijských hrách v Soči a dnes znovu zopakovala, že se na lyže určitě vrátí. "Vůbec nepochybuju, že zase budu jezdit na lyžích - stejně dobře nebo ještě lépe," řekla s tím, že po zranění se bude cítit jako outsider. "Možná to trochu zmírní tlak," dodala.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...