Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Vrbata dotlačil Phoenix k vítězství

Sport

  14:08
NEW YORK - Český útočník Radim Vrbata zabodoval v pondělním utkání NHL a dvěma góly pomohl Phoenixu k vítězství nad Coloradem 4:3 po samostatných nájezdech. Vrbata dvakrát skóroval v druhé třetině v přesilové hře, k úspěchu Coyotes přispěl i proměněným nájezdem v závěrečném penaltovém rozstřelu a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu.

Radim Vrbata (17) z Phoenixu přehrává brankáře Colorada Avalanche Petera Budaje. foto: ČTK

Vrbata vstřelil svůj 15. a 16. gól v sezoně a po Václavu Prospalovi z Tampy je druhým nejlepším střelcem z českých hráčů v NHL. "V posledních zápasech ke mně puk jako by nechtěl, dneska se ale hezky odrážel na mou hokejku," liboval si Vrbata.

Klíčem k úspěchu Coyotes byly dvě využité přesilové hry. "V přesilovkách se nám předtím dlouho nedařilo, dneska jsme je ale zvládli parádně. Snažili jsme se je zjednodušit a pomohlo to," pochvaloval si kouč Wayne Gretzky, jehož svěřenci přerušili sérii tří porážek a vylepšili svou letošní bilanci na 18 výher a 18 proher. "Je před námi ještě dlouhá cesta, ale na konci tunelu vidím světlo," zavěštil si Gretzky na Silvestra.

Jiří Novotný nasměroval hokejisty Columbusu gólem a přihrávkou k výhře 4:2 nad Edmontonem. Novotný v 9. minutě dorážkou před brankou otevřel skóre zápasu, zbylé tři góly vstřelil Rick Nash, jenž předtím neskóroval v osmi zápasech za sebou. "Trápil jsem se, ale dnes jsem měl konečně štěstí," radoval se Nash po druhém hattricku v kariéře.

Novotný byl za svůj výkon vyhlášen druhou hvězdou zápasu hned za Nashem. "Sehrál výborný zápas," ocenil Novotného trenér Blue Jackets Ken Hitchcock. "Dneska hrál jako centr číslo jedna. V posledních třech nebo čtyřech zápasech se mu opravdu dařilo." Český útočník David Výborný odstoupil ze sestavy vítězného týmu v druhé třetině kvůli zranění třísel.

Naopak hostující Oilers byli po šesté prohře za sebou hodně skleslí. "Zklamání je obrovské. Myslím, že jsme většinu zápasu hráli výborně a oproti minulým utkáním jsme se zlepšili. Ale nakonec to stejně nestačilo, v závěru jsme doplatili na vyloučení," litoval kouč Craig MacTavish rozhodujícího gólu, který Nash vstřelil necelé čtyři minuty před koncem třetí třetiny v přesilové hře.

Výbornou formu si udržuje Milan Michálek ze San Jose. V pondělí přihrál na dva góly a pomohl Žralokům k výhře 3:2 v Minnesotě. San Jose uspěli ve čtvrtém zápase za sebou a prodloužili svou vítěznou šňůru na hřištích soupeřů na deset utkání. "Hráli jsme čtyři zápasy v šesti dnech, všechny na ledě soupeře. Je úžasné, jak se s takovou porcí hráči dokázali vypořádat," pochválil mužstvo trenér Ron Wilson.

V pondělí měli Žraloci štěstí. V třetí třetině sice přišli o dvoubrankový náskok, když v 56. minutě vyrovnal na 2:2 Mike Parrish, ale Jonathan Cheechoo už deset sekund nato strhl vedení zpět na stranu San Jose. Domácímu obránci přeskočil před brankou puk hokejku a Cheechoo pohodlně skóroval. "Měli jsme kliku," přiznal trenér Wilson.

Jediný gól z 22 střel inkasoval Dominik Hašek v utkání se St. Louis, Detroit přesto na domácím ledě prohrál. Haškův protějšek Manny Legace totiž zlikvidoval všech 31 střel a dovedl Blues k vítězství 2:0. Haška překonal v 46. minutě Erik Johnson, v poslední minutě přidal pojistku trefou do prázdné branky Lee Stempniak.

Detroit, který vyhrál čtrnáct z posledních šestnácti zápasů, vyšel střelecky naprázdno poprvé v sezoně. A mohl za to právě gólman Legace, který oblékal dres Red Wings v letech 1999 až 2006. Proti svým bývalým spoluhráčům podal bezchybný výkon a připsal si 20. čisté konto v kariéře.

"Hodně mi ale pomohli spoluhráči. Hráli perfektně," ocenil Legace výkon celého týmu. "Dostal jsem takový dodatečný dárek k Vánocům." V sestavě Blues chyběl český útočník Martin Ručinský, který si v sobotním utkání proti Dallasu zranil rameno a bude zatím nespecifikovanou dobu mimo hru.

Boston díky trefě Dennise Widemana z 25. minuty utkání proti Atlantě na 1:2 jako druhý tým v NHL dosáhl hranice 18.000 branek a nakonec slavil výhru 5:2. Asistenci si připsal v prvním zápase po návratu z farmy český útočník David Krejčí. Nejvíce branek v historii NHL má na kontě Montreal (18.886).
 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!