Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Vršecký chce překonat rekord s pevným startem

Sport

  13:41
PRAHA - Český jezdec David Vršecký po historickém vítězství v Evropském poháru tahačů neztrácí motivaci. V příští sezoně chce svůj výborný výsledek zopakovat a ještě do konce roku plánuje zaútočit na dosavadní rychlostní rekord na kilometrové trati s pevným startem.

Závodník David Vršecký se svým dárkem (nové Ferrari) za titul v MS tahačů. foto: ČTK

Jezdec roudnické Buggyry zažil životní sezonu a jako první Čech vyhrál po sjednocení obou divizí mistrovství Evropy. "Auto bylo výborně připravené. Začínali jsme s jiným motorem, než pak končili, což ukazuje, jak jsme byli schopni zareagovat na vývoj," pochvaloval si na dnešní tiskové konferenci Vršecký, jehož úspěch podtrhl druhým místem švýcarský stájový kolega Markus Bösiger. Buggyra zároveň ovládla pořadí týmů.

Vršecký dosáhl v tahačích maxima, ale motivaci mu to rozhodně neubírá. I když ví, že obhajoba bude těžší. "Jak člověk několikrát vyhraje a pak třeba skončí jednou druhej nebo třetí, lidi se hned ptají, co se děje. Určitě to bude těžší sezona než ta letošní, ale chceme na jednotlivých závodech pořád vyhrávat," podotkl Vršecký.

V přestávce mezi sezonami chce český závodník na dosud neurčeném místě v tuzemsku překonat rekord na kilometrové trati s pevným startem. Dosavadní nejlepší výkon má hodnotu 151 km/h. "Na konci kilometru se dosahují rychlosti až přes 270 km/h, ale počítá se samozřejmě průměrná rychlost.

Roli může hrát i počasí, vytipujeme dva tři termíny a podle počasí uvidíme," přiblížil manažer týmu Jan Kalivoda. Vršecký plánuje na dosavadní rychlostní maximum zaútočit do konce roku. "Musíme to přizpůsobit podmínkám šampionátu, program je nabitý." Český reprezentant už za tři týdny začne s testováním na příští rok.

"Sezona nekončí závody, rozhodně neusneme na vavřínech. Začneme testovat v Mostě, budeme srovnávat letošní auto s novým," řekl Vršecký. "Práce se nám povedla, ale pořád je co zdokonalovat. Konkurence totiž nespí, takže jsme myšlenkami už v roce 2009," doplnil technický šéf týmu Mario Kress.

Vedle startu osvědčené dvojice Vršecký, Bösiger plánuje Buggyra na další ročník evropského šampionátu novinku. Jedno překvapení odhalila roudnická stáj už dnes; český šampion si za svůj triumf vysloužil zbrusu nový červený vůz Ferrari se zlatým nápisem, připomínajícím jeho vítězství.

"Nápad vznikl na závodech v Mostě, kde jsme s naším generálním partnerem panem Holoubkem přemýšleli, jak Davida pro zbytek sezony namotivovat. Povedlo se to do poslední chvíle utajit," pochvaloval si Kalivoda.

Uvažovali prý i o přichystání svatby, neboť Vršecký slíbil, že se v případě titulu ožení. "Ale z toho pak sešlo, to si David vyřeší sám," smál se Kalivoda. Vršecký byl darem evidentně zaskočen. "Věřím, že s takovouhle motivací budu podávat ještě lepší výkony," přál si.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!