Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

'Však ty, Petro, taky nemusíš čtyřhru!'

Sport

  13:31
PRAHA - Co jméno, to pojem. Devět výtečných sportovců tvoří Petře Kvitové urozenou společnost. Tenisová hvězda se na chvíli převtělila v novinářku a prostřednictvím Lidových novin jim položila otázky.

Česko - Rusko (Voráček, Jágr a Frolík slaví bronz). foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

PRO JAROSLAVA KULHAVÉHO

Kolik kol máš na jednu sezonu a jak často je měníš?

Na každou sezonu mám tolik kol, že se mi nevejdou do garáže. Pět až šest horských kol, jedno silniční a dvě cyklokrosová. Největší spotřebu mám u horských kol, ale myslím, že je měním o dost míň než ty tenisové rakety.

PRO MARTINU SÁBLÍKOVOU

Co pro tebe znamená, že se u nás objevují další skvělé rychlobruslařky s medailovými ambicemi?

To víš, že jsem ráda! Taky jsem se vždycky snažila, aby nás bylo nahoře co nejvíc. Káje (Karolína Erbanová – pozn.) to letos jezdí opravdu výborně a při tréninku si pomáháme. Ona mi rozjede krátké tratě, já ji zase táhnu na těch dlouhých. Ještě by to chtělo, aby přibylo děcek, co chtějí umět rychle bruslit. To by bylo prima, až skončím, tak abych jednou měla koho trénovat.

PRO MIROSLAVU KNAPKOVOU

Kolikrát za závod se otočíš dopředu před loď a jak kontroluješ, jestli držíš správnou dráhu?

Jéžiš, to nevím, otočím se asi mockrát. Ale ne úplně, to by ovlivnilo plynulost pohybu lodi, ale potřebuju kontrolovat soupeřky. A pokud jde o dráhu, ta je vybójkovaná, takže podle vzdálenosti bójek přitáhnu víc pravou nebo levou rukou. Je to docela náročné, když fouká boční vítr, ale kdybych vjela do sousední dráhy, hrozila by mi diskvalifikace.

PRO JAROMÍRA JÁGRA

Chystáš se v létě do Londýna na olympijské hry? A co třeba na tenis?

Když mi dopředu slíbíš, že olympijský turnaj vyhraješ, tak se na tebe, Petro, strašně rád přijedu podívat!

PRO ZDEŇKA ŠTYBARA

Je pro cyklisty Tour de France něco jako pro tenisty Wimbledon? A počítáš s tím, že bys někdy startoval?

Tour je největší cyklistický závod na světě, takže to srovnání sedí. Samozřejmě doufám, že budu někdy na startu nejen jako divák, ale dostat se tam je velmi náročné. Je to výzva, stejně jako by byla výzva postavit se na kurtu proti tobě. Ale to bych asi jen utíkal ze strany na stranu, abych nedostal tenisákem!

PRO TOMÁŠE BERDYCHA

Už máš zabaleno do Austrálie na Hopman Cup a Australian Open?

Nemám. Ty snad ano?

PRO BARBORU ŠPOTÁKOVOU

Jak se pro tebe změnily tréninky, když jsi přešla do skupiny Honzy Železného?

Tréninky se změnily v tom, že už trenéra neporážím v tenise! Ruda Černý hraje solidně, ale teď už jsem absolutně bez šance. Změnou je i to, že už rok trénuju s bezvadnými oštěpaři, přijď si s námi zaházet a uvidíš!

PRO ONDŘEJE SYNKA

Neláká tě jízda ve vícečlenné posádce?

Je pravda, že by to jelo rychleji, ale jsem radši, když se můžu spoléhat sám na sebe. Po nevydařeném závodě tak můžu vynadat jen sám sobě, ale to se mi, zaplaťpánbůh, už dlouho nestalo. Je to podobné jako u tebe, Petro. Pokud vím, taky nemusíš čtyřhru! Anebo jen mimořádně…

PRO PETRA ČECHA

Jak se zahříváš a na co v bráně myslíš při zápase, když na tebe moc útoků nejde a na teploměru je kolem nuly?

Na přemýšlení moc času není, protože mým úkolem je organizovat obranu i ve chvíli, kdy útočíme. To abychom byli v případě ztráty míče schopni dobře zareagovat a bránit. Jinak se samozřejmě pořád hýbu, aby mi nebyla zima, když je zima. Ty máš proti mně výhodu, že v zimě hraješ v hale nebo v Austrálii, my si vybírat nemůžeme.