Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Vůdce českých ragbistů: Duel s Barbarians byl skvělou přípravu na Litvu

Sport

  13:25
PRAHA - Se svoji urostlou postavou byl na hřišti nepřehlédnutelný. Reprezentační kapitán českých ragbistů Robert Voves vedl v úterý večer na plochodrážním stadionu na Markétě svoji partu proti legendárním Barbarian FC. A přestože Češi srdnatě bojovali, porážce 0:71 zabránit nedokázali. Smutek byste ale ve tvářích domácích bojovníků hledali marně.

Čeští ragbisté se rvali se soupeřem srdnatě. foto: ČTK

„O výsledek ani tak nešlo. Chtěli jsme udělat reklamu ragby a to se myslím povedlo. Byl to krásný zápas ve výborné kulise. Snad lidé přijdou i v sobotu na už soutěžní duel s Litvou,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz Voves po zápase týmů českých nadšenců a amatérů s hráči patřícími ve svém oboru mezi nejlepší na světě.

Jak jste si zápas se slavnými Barbarians užil?

Pořád je to super zážitek, i takto s odstupem už několika hodin. Je to jeden z mála zápasů, který mi zůstane v hlavě až do smrti a na který budu vzpomínat. Chci si to užít naplno.

Užili jste si to se spoluhráči i přes tu na první pohled výsledkově hodně drtivou porážku?

Rozhodně. My jsme dopředu věděli, do čeho jdeme, co nás čeká za hráče, kde působí. Že jsou to profesionálové, kteří na rozdíl od nás trénují dvakrát, třikrát denně, zatímco mi dvakrát, třikrát týdně. Byl to pro nás zážitek. Šlo hlavně o propagaci ragby, což se povedlo. Výsledek nebyl až tak důležitý.

Exhibiční utkání v ragby ČR - Barbarian FC uspořádané 8. listopadu v Praze v...
Exhibiční utkání v ragby ČR - Barbarian FC uspořádané 8. listopadu v Praze v...

A jak se propagace ragby povedla? Zápas vysílala živě Česká televize, stadion na Markétě byl vyprodaný.

Myslím, že na sto procent. Z divácké návštěvy jsem byl hodně překvapený, tohle se nám moc často nestává. Zároveň bych apeloval a prosil všechny diváky, aby v podpoře pokračovali, protože v sobotu hrajeme další zápas proti Litvě (na hřišti Tatry Smíchov od 14:00 hodin, pozn. redakce) a jejich hlasivky budeme potřebovat. Kdyby chodilo dál tolik lidí, bylo by to perfektní.

Kromě ragby se věnujete také MMA a brzo vás čeká mistrovství Evropy. Byl zápas s Barbarians i přípravou na tuto vaší výzvu?

Určitě, schytal jsem myslím dost ran, obstál, fyzická příprava to byla pořádná. Celou dobu běháte, s někým se taháte, srážíte se, takže v tomto ohledu to byla myslím fajnová příprava. Zvláště, když jsem právě kvůli reprezentačním ragbyovým povinnostem vlastně nemám na tréninky MMA čas.

Jaký to byl vlastně pocit, přijet na stadion, který bude vyprodaný? A vědět, co vás čeká? Zápas s elitním světovým výběrem při oslavách výročí devadesáti let od založení českého ragby.

Pro mě osobně to byla obrovská čest a také výzva. Věděli jsme, že soupeř je jasně lepší, ale nechtěli jsme mu to dát zadarmo. Přece jen v českém znaku je lev a my se chtěli porvat se soupeřem právě jako lvi, důstojně reprezentovat naši zemi i sport.

Patříte mezi nejzkušenější reprezentanty a přesto byl zápas s Barbarian FC obrovským zážitkem. Jak jej vnímali vaši mladší spoluhráči, co zaznělo v šatně?

Před duelem jsem se snažil kluky hlavně motivovat, že jsou to hráči, kteří patří mezi nejlepší na světě, ale pořád mají dvě ruce a dvě nohy, a když na ně vyběhneme a složíme je, tak spadnou na zem jako kdokoliv jiný. A myslím, že v zápase se to v některých okamžicích potvrdilo. Hlavně v obraně jsme občas pracovali moc hezky. No a po souboji měli všichni kluci úsměv na tváři a byli rádi, že byli jeho součástí. I když jsme byli trochu pomlácení, tak věřím, že i soupeř si ze hřiště odnesl nějakou tu modřinu. Byl to krásný zápas.

Nemrzí vás v tomto ohledu, že se vám nepovedlo položit alespoň jednu pětku?

Samozřejmě, že mrzí. Mohlo by se na ten zápas dívat zase trochu jinak, kdybych týmu jako Barbarians dokázali dát body, ale jak jsem už říkal, o výsledek až tolik nešlo.

Může video z tohoto duelu posloužit i pro taktickou přípravu třeba právě na sobotní bitvu s Litvou? Dá se z něj čerpat?

Stoprocentně. Prohlédneme si ho na videu a ukážeme si naše silné i slabé stránky, abychom věděli, na čem pracovat. Aniž bych chtěl Litevce podceňovat, tak kvalit Barbarians nedosahují. Možná pro nás bude sobotní duel nyní o něco jednodušší, protože jsme si dokázali v některých fázích souboje, že můžeme i tak silnému soupeři konkurovat. Určitě to pro nás byla hodně kvalitní příprava.

Jaké bylo pozápasové posezení se soupeřem po zápase?

K ragby to patří, říká se tomu „třetí poločas“. Hráči si sednout, dají si pár piv, pochutnají dobré jídlo a pokecají o životě či vymění zážitky ze zápasu. Jde o společenskou událost. Moc jsme ji nepřetahovali, protože v sobotu nás čeká již zmíněný duel s Litvou. Regenerace je důležitá.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!