Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vuelta nabídne jediného českého zástupce. Cílem je etapové vítězství, přeje si Štybar

Sport

  14:13
Torrevieja - S jediným českým zástupcem Zdeňkem Štybarem začne v sobotu 74. ročník cyklistického závodu Vuelta. Při absencích řady hvězd první velikosti se otevírá možnost ostatním a nelze vyloučit, že i poslední Grand Tour tohoto roku bude mít vítěze, který dosud o celkový triumf na hlavních třech etapových závodech sezony usiloval marně.

Zdeněk Štybar na mistrovské trati. foto: Alexander Kliment

Trať o celkové délce téměř 3300 kilometrů zavede peloton mimo Španělsko také do Andorry a Francie. Na programu je devět horských, čtyři kopcovité a šest rovinatých etap, individuální a týmová časovka. Možnost nabrat síly budou mít závodníci během dvou volných dnů. Rozhodující bude zřejmě předposlední 20. etapa, v níž budou uchazeči o červený trikot bojovat v závěrečném stoupání na Puerto de Pena Negra. Vítěz bude korunován 15. září tradičně v Madridu.

Štybar se na jednom ze závodů Grand Tours představí po delší odmlce, neboť naposledy startoval loni na Giru d’Italia. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu pojede Vueltu počtvrté, v roce 2013 při své druhé účasti dokázal vyhrát etapu, což letos silně touží zopakovat.

„Proto jsem tady. Myslím si, že s ohledem na profil trati mám na vítězství v etapě tak čtyři dobré příležitosti, možná i víc,“ řekl Štybar. Z českých závodníků si připsali v minulosti etapové vavříny už jen Ján Svorada, který se v roce 1997 radoval hned třikrát, současný reprezentační trenér Tomáš Konečný a Leopold König.

Ve startovní listině schází hvězdy jako Brit Chris Froome, dvojnásobný vítěz závodu z let 2011 a 2017, jenž se stále zotavuje z vážného pádu při prohlídce trasy časovky na červnovém Critériu du Dauphiné, nebo Ital Vincenzo Nibali, který ovládl Vueltu 2010.

2. BŘEZNA: KONEČNĚ KRÁLEM KOSTKOVÉ KLASIKY. Dlouhá léta mu velký triumf z...
Jezdec stáje Quick-Step Floors Zdeněk Štybar na startu sobotní časovky.

Chybí i řada dalších es. Nepojede obhájce prvenství Brit Simon Yates ani jeho dvojče Adam, vítěz Gira 2017 Nizozemec Tom Dumoulin, loňský vítěz Tour de France Geraint Thomas z Británie či Kolumbijec Egan Bernal, který ho na trůnu „Staré dámy“ letos vystřídal. Poprvé od roku 2013 se pojede Vuelta bez alespoň jednoho vítěze Tour de France.

Po víkendovém pádu a poranění ramena se nestihne dát do pořádku ani král letošního Gira Richard Carapaz z Ekvádoru. A protože nebudou na startu ani Francouzi Thibaut Pinot s Romainem Bardetem, Španěl Mikel Landa, Ir Dan Martin či Australan Richie Porte, bude letošní Vuelta otevřeným závodem.

Z vítězů některé z Grand Tours zbyli ve startovním poli jen Ital Fabio Aru, Španěl Alejandro Valverde a Kolumbijec Nairo Quintana. Valverde s Quintanou, kteří měli tvořit velmi silný tým s Carapazem, patří do širšího okruhu favoritů, stejně jako Nizozemec Steven Kruijswijk či jeho krajan Wout Poels, ale hlavními aspiranty na celkový triumf jsou Slovinec Primož Roglič a Kolumbijec Miguel Ángel López.

Devětadvacetiletý bývalý skokan na lyžích Roglič se při svém debutu na Vueltě roli favorita nijak nebrání. „Chci vyhrát. A budu se o to snažit, proto Vueltu jedu. I pódium je pěkné umístění, ale na něj už jsem dosáhl na Giru. Budu bojovat tak tvrdě o vítězství, jak to jen půjde,“ přislíbil Roglič, třetí muž pořadí letošního Gira.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!