Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vychvalovaný, ale i kritizovaný. Dokument o Jordanovi okouzlil fanoušky, méně pak spoluhráče

Sport

  10:16
Praha - V době koronavirové pandemie není mnoho vítězů, jedním z nich však rozhodně je legendární basketbalista Michael Jordan. Dokumentární série Poslední představení (The Last Dance) o jeho Chicago Bulls v sezoně 1997/98 se okamžitě stala hitem a na pět víkendů ukojila hladové sportovní fanoušky.

Michael Jordan řádil v NBA především v dresu Chicaga Bulls. foto: www.wikipedia.org

Ač desetidílný počin americké televize ESPN vypráví o událostech více než dvacet let starých, plnily nejlepší momenty každého dílu první stránky sportovních rubrik a trendovaly na sociálních sítích. Při běžné nabídce sportovních přenosů a streamovacích platforem snad ani není možné, aby si dokument získal takovou pozornost, The Last Dance ale dokonale využilo celosvětové sportovní přestávky.

Hned po uvedení prvních dvou dílů v polovině dubna se začaly vršit superlativy. Hovořilo se o nejlepším sportovním dokumentu všech dob a hlasy fanoušků tomu odpovídaly. Na českém serveru ČSFD je The Last Dance s hodnocením 98 % třetí nejlepší seriál historie, na zahraničních Rotten Tomatoes a IMDB si Jordan a spol. vysloužili 94 procent.

Na druhou stranu to může být ovlivněné lačností po zábavě v době karantény. Velkou pozornost si zasloužily ve stejné době i pochybné seriálové počiny Netflixu jako bláznivá reality show Too Hot To Handle či kontroverzní dokument Pán Tygrů.

Michael Jordan řádil v NBA především v dresu Chicaga Bulls.
Mike Tyson vs. Michael Jordan.

Výjimečně výřečný Jordan

Srdceryvných momentů z Posledního představení je nespočet a jen doplňují nadlidskou auru, která Jordana obklopuje. Režisér Jason Hehir odvedl skvělou práci, když jsou záběry ze zápasů a nikdy nepoužité záznamy ze zákulisí prolínány vyprávěním Jordanových spoluhráčů a dalších osobností.

Mimořádně výřečný byl i sám Jordan, kterému zřejmě rozvázala jazyk tequila, kterou v průběhu vyprávění popíjel, a všudypřítomný doutník, jenž je dlouholetým zlozvykem hvězdného basketbalisty.

Na celém dokumentu je rukopis Jordana jasně patrný. Zveřejnění speciálních záběrů ze zákulisí sezony 1997/98 bylo podmíněno souhlasem legendární třiadvacítky, který přišel až v létě 2016.

Dojde tak jen k lehkému nakousnutí kontroverzních témat jako gambling, neshoda s černošským senátorem Harvey Ganttem nebo až maniakální přístup k tréninku a ostrá kritika spoluhráčů. Některé klíčové postavy dokumentu tak zřejmě s přispěním Jordana nevyzněly na veřejnost tak pozitivně, jak by si samy přály.

Realita, nebo pohádka?

„Bylo to zajímavé, o tom žádná, ale my spoluhráči víme, že 90 procent toho není pravda. Na spoustu věcí lidi okolo reagovali negativně, takže se do dokumentu nějak nedostali,“ pustil se do Jordana bývalý spoluhráč Horace Grant.

Právě Grant byl jednou z největších „obětí“ dokumentu, když ho Jordan obvinil, že donášel bulvárním novinářům zákulisní informace z týmu, které Bulls hodně otřásly. To Granta naštvalo.

„Je to totální lež, lež a potřetí lež. Pokud má se mnou MJ problém, rád bych si to vyříkal. Vím, že někteří novináři měli své zdroje, ale prostředí šatny je pro mě svaté a nikdy bych z ní nic nevynesl. Když má všechno pod palcem jeden člověk, tak to není dokument, ale jeho pohled na věc,“ dodal majitel tří prstenů šampiona.

Kritiku nesklidil jen Grant, Jordan se opřel i do své pravé ruky Scottieho Pippena, kterého nazval sobcem, z generálního manažera Bulls té doby Jerryho Krause si zase na všech archivních záběrech dělal legraci a vinil ho z rozpadu týmu. Grantova slova ale podporují také někteří z autorů dokumentu.

„Tohle je pohádka, žádná investigativní žurnalistika. Ale pohádka je to parádní,“ řekl jeden z producentů Mike Tollin.

Přes některá kritická slova je Poslední představení trhákem. Deset dílů průměrně vidělo v USA téměř 6 milionů diváků (nejsledovanější dokument v historii televize ESPN), další miliony po celém světě přinese spolupráce se streamovacím gigantem Netflix. Ten svá čísla zatím nezveřejnil, oznámil pouze, že se The Last Dance ve všech zemích od prvního dílu umisťuje v žebříčku deseti nejsledovanějších titulů.

„S koncem Last Dance se u mě dostavilo něco, co bych označil jako ,Ratatouille moment‘. Úplně se mi vrátily vzpomínky na to, jak jsem se šíleně zamiloval do basketu, NBA a rozhodl se ho hrát. To je pro mě nejsilnější emoce celého dokumentu,“ tvrdí třeba sportovní reportér České televize Jiří Kalemba.

Pokud chcete Jordana nenávidět kvůli jeho osobnosti, klidně můžete. On se v dokumentu dostatečně otevřel, abyste si na něj mohli udělat vlastní obrázek, ale pořád je to Air Jordan.

Muž, který je pro mnohé nejlepší basketbalista všech dob a jedna z největších sportovních osobností historie.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!