Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vyhrožují si, nenávidí se. Zůstane šampionem UFC Nurmagomedov, nebo se vrátí McGregor na trůn?

Sport

  11:29
PRAHA - Velká noc MMA je zde. Už za pár hodin se v rámci UFC 229 zavře v T-Mobile Arena v Las Vegas klec za šampionem lehké váhy Chabibem Nurmagomedovem a Conorem McGregorem, který byl držitelem pásu předtím a o titul nepřišel v boji.

Chabib Nurmagomedov a Conor McGregor na oficiální vážení k UFC 229. foto: ČTK/AP

Dalo se to čekat a také na to došlo. Během posledních 72 hodin ani jeden z třicátníků neudržel nervy na uzdě. Výřečnost a výstřednost Ira Conora McGregora se tak nějak čekala. Od Rusa Chabiba Nurmagomedova ale lehce překvapila.

Především chvíle, kdy se dagestánský bijec obul do rodiny svého rivala a také vypustil pár urážek směr místy až fanatické irské fanoušky. To se stalo na otevřeném tréninku obou, pochopitelně odděleném.

Oddělená byla také následná čtvrteční tisková konference. Jednoduše proto, že na ni Ir dorazil téměř s půlhodinovým zpožděním a šampiona jednoduše přestalo bavit čekat. Kdo čekal, že McGregor bude s mikrofonem v ruce pálit ostrými, spletl se.

Conor McGregor na oficiální vážení k UFC 229.
Chabib Nurmagomedov a Conor McGregor na oficiální vážení k UFC 229.

Jako kdyby mu jeho rival chyběl. Jako kdyby to bez něj nešlo. Ostatně, v pátek na vážení se toto potvrdilo. Oficiální váhu udělali tradičně již o pár hodin dříve, před nabitou T-Mobile Arena, kde se v noci na neděli utkají, šlo jen o show.

POHLEDEM ČESKÝCH EXPERTŮ

ANDRÉ REINDERS (bývalý zápasník, nyní trenér, spolukomentátor): „Je to asi nejočekávanější comeback, jestli to tak lze nazvat. Conor umí na své zápasy skvěle navnadit a nechal na sebe dlouho čekat. Takže všichni jsou zvědavi, co předvede. Pro mě je favoritem. Chabib je pro něj stylem poměrně dobrý soupeř. Je to skvělý zápasník, který drží rekord v počtu strhů za jeden zápas (21), ale většina z nich jde z klinče. Na Conora ale spíše platí zápasníci volnostylaři, kteří útočí a hází za nohy, jako například Mendes. Conor si umí skvěle kontrolovat vzdálenost přední rukou a Chabib se k němu bude dostávat hodně těžko. Hodit dokáže Conora také ten, kdo jej přeboxuje, ale to se od Chabiba nedá moc očekávat. Takže za mě vítěz Conor do poloviny třetího z pěti vypsaných kol.“

ONDŘEJ NOVOTNÝ (expert na MMA, komentátor, promotér Oktagon MMA): „Na ten zápas se těším moc. Tak jako všichni. Myslím, že to bude vyrovnaný zápas, zápas, který všichni chceme už dlouho. Poněkud překvapivě je u sázkařů favoritem Chabib, pro mě to ale je Conor. Myslím, že je stabilnější, co se týče práce s vahou, ale hlavně si myslím, že zatímco on může dlouho přežívat a klidně přežít styl soupeře, opačně to tak neplatí. Jeden Conorův přesný úder může rozhodnout. A myslím, že ten úder přijde. Je to zábavný duel také pro to, že všichni si myslíme, že o nich víme vše. Všichni si myslíme, že Chabib je mistrem v přenesení zápasu na zem a v následné kontrole. O Conorovi nemusíme pochybovat, že je jeden z nejlepších, ne-li nejlepší boxer v celé MMA. Karty jsou zdánlivě jasně rozdány a bude záležet na tom, kdo vytáhne nějakého žolíka. Každopádně, Conor je rozhodně nejtěžším Chabibovým soupeřem. To už víme nyní. Zda to bude platit i naopak, to se dozvíme až v zápase. Stylem je ale dle mého jednodušší skládačkou, než jaké už musel čelit a jakou dokázal vyřešit.

JAN VOBORNÍK (elitní český sudí MMA, který rozhoduje i zápasy prestižní M-1 Global): „Těším se moc, protože každý zápas Conora je nejen svátkem jako takovým, ale zároveň taky doslova a do písmene obrovskou reklamní kampaní MMA. A pohyb směr mainstream je přesně to, co potřebujeme. Vítězství bych přál Chabibovi, protože jsem měl tu čest se s ním několikrát potkat osobně, znám i jeho tátu a ‚malého‘ bráchu Omara, kterého jsem několikrát rozhodoval (dřív nebo později o něm svět bude hodně mluvit). Mám k nim podstatně blíže, ale lehkým favoritem je pro mě Conor. Ten má skvělý postoj, otázka je, co s ním udělá ta dvouletá pauza. A pochopitelně je slabší na zemi, kde vládne naopak Chabib, který vyniká i skvělým wrestlingem. Naopak je slabší v postoji. Doufám, že to pro Conora bude nejtěžší zápas kariéry, protože pak by to byl parádní souboj. Zároveň by bylo nespravedlivé zmínit skutečnost, že právě Conor má zásluhu na to, že mi dnes z pozice redaktora LN píšeš a ptáš se na otázky kolem tohoto souboje. Takže z tohoto úhlu pohledu si vlastně i Conor vítězství zaslouží.“

A McGregor, který na již zmíněném workout přivedl také svého ročního synka, neudržel nervy na uzdě, soupeři srazil ruce a když je ochranka odtrhávala, snažil se Nurmagomedova trefil kopem. Ovšem minul.

Následně nažhavil fanoušky ostrými hláškami do mikrofonu Joa Rogana, jeho ruský rival ale opět nezůstal pozadu, když poděkoval všem v aréně, kteří na něj bučí. Důvod? Jeho motor a motivace ukázat světu, kdo je lepší.

„Upřímně, je to pro mě více než jen obhájit titul. Je to osobní. Je to největší boj v historii UFC, to je jasné, zničíme všechny rekordy. Ale především je to osobní,“ řekl na tiskovce bez svého rivala Nurmagomedov. Dana White následně dodal, že čeká atakování hranice tří milionů prodaných PPV. S ohledem na fakt, že v posledních dvou letech měla UFC problém přelézt hranici milionu PPV, šlo by o skvělý počin.

„Jde o daleko více než o tento zápas. Potřebuji tento duel vyhrát pro to, abych mohl pokračovat na své cestě,“ kontroval McGregor, který se „omluvil“ za zpoždění na tiskovku tak, že přišel jen o pár minut později a že vlastně o nic nejde. Už předtím pak několikrát naznačil, že by si dovedl představit další duel například s Američanem Floydem Mayweatherem, který ho loni přejel v boxerském ringu.

K tomu ale musí nejdříve zdolat Nurmagomedova. „Myslím, že Conor je chytrý. Ví, že je špičkovým bojovníkem, ale také moc dobře ví, že má slabiny. A ty dokáže zakrýt tím, jak se chová, svým sebevědomím, kdy se dostane soupeřům pod kůži,“ okomentoval tahák galavečera v městě hříchu Chad Mendes, který prohrál s McGregorem v červenci roku 2015.

Mimochodem, pokud by Ir opravdu vyhrál a další duel by absolvoval s někým jiným než Tonym Fergusonem, mohli bychom se dočkat pořádného divadla uvnitř slavné ligy. Čtyřiatřicetiletý rodák z Oxnardu se v bitvě ex-šampionů střetne s Anthonym Pettisem a velmi nelibě nese skutečnost, že už není prozatímním mistrem UFC v lehké váze.

„Jsem tady jen pro to, že tu být musím. UFC mi vzalo pás, ponížilo mne. Jak si asi myslíte, že se cítím?“ pronesl v týdnu před novináři Ferguson, který se měl s Nurmagomedovem utkat několikrát, z různých příčin byly ale všechny jejich souboje zrušeny. „Jeden z nich se mi už nevyhne, uvidíte,“ dodal rozhodně.

Opravdu? Dnes v noci uvidíme. Kromě těchto soubojů i několik dalších zajímavých bitev, jako například tu mezi Alexanderem Volkovem a Derrickem Lewisem, který si málem dali první kolo už na pátečním vážení.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!