Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Výluka? Šéf hráčské asociace NBA na ni vsází

Sport

  8:00
Až dosud se zdály řeči o celoroční výluce v nejlepší basketbalové lize světa NBA jen planou hrozbou. Vývoj v uplynulém týdnu ale z obou stran - vlastníků klubů a basketbalistů zastoupených hráčskou asociací NBAPA - udělal nesmiřitelné rivaly.

Kobe Bryant a LeBron James. foto: www.youtube.com

Aspoň to tak teď vypadá. Proč? Rozpory došly tak daleko, že vedení soutěže podalo na NBAPA dvě žaloby. Reagovalo tak na hrozby hráčské asociace, že sama sebe rozpustí a zažaluje NBA kvůli porušení antimonopolních zákonů. Podle NBA chce NBAPA těmito hrozbami posílit svou vyjednávací pozici.

V zámoří se tak objevují titulky typu "Výluka doopravdy začala". Přitom oficiálně byla vyhlášena už 1. července, tedy v den, kdy skončila platnost smlouvy mezi majiteli a hráči. O tom, že soutěž nezačne v plánovaném termínu, nepochybuje snad už nikdo. Nejoptimističtější odhady mluvily o Novém roce, ale i to se zdá být nyní spíše vytouženým přáním.

"Pokud bych si měl vsadit, tak bych tipoval, že se další sezona neuskuteční," prohlásil v rozhovoru pro deník Baltimore Sun výkonný ředitel hráčské asociace Billy Hunter. Pokud by se opravdu sezona vůbec nerozběhla, bylo by to poprvé v historii. Před třinácti lety, kdy byla poslední výluka, se odehrálo 50 z 82 kol NBA.

"Ve vyjednávání se teď lišíme v částce 800 milionů dolarů ročně," přiznal Hunter. Přitom jednání o nové kolektivní smlouvě už probíhají dva roky...

NBA All Star Game (Kobe Bryant v akci).

Právě peníze jsou celým jádrem sporů. Majitelé klubů tvrdí, že 22 z 30 týmů prodělává. Podle jejich údajů činila celková ztráta v posledním ročníku 300 milionů dolarů. Proto teď vlastníci chtějí tvrdá finanční opatření - platové stropy a limity pro výši a délku smluv.

Hráči oponují a tvrdí, že ztráty vznikají i umělými účetními machinacemi. "Nejsem si jistý, do jaké míry jsou hráči ochotni podílet se na vyřešení situace. Mezi nimi a kluby je stále velká názorová propast," prohlásil po neúspěšných jednáních komisionář soutěže David Stern.

Přitom za ztráty si z velké části mohou majitelé klubů sami. Oni totiž vyšroubovali v uplynulých letech hráčské kontrakty až do průměrné výše 4,79 milionu na sezonu. Takové peníze nebere žádný jiný kolektivní sportovec na světě.

"Normální člověk pracuje ve své profesi 40 až 45 let. Basketbalisté hrají na vysoké úrovni třeba jen čtyři roky. Nikdo jim nemůže mít za zlé, že si chtějí vydělat co nejvíce. Když to trochu zbagatelizuju, tak alternativou u většiny z nich je jít otáčet hamburgery k plotně u McDonalda," vysvětlil LN první Čech v NBA Jiří Zídek, současný manažer nymburského klubu.

Výluka si už vybírá své "oběti". Slavní LA Lakers, kteří rozhodně neprodělávají, propustili 20 zaměstnanců, Minnesota Timberwolves se zase zbavila jedenácti lidí. A samotná NBA údajně propustila až 114 zaměstnanců.

Jisté je jedno: ve chvíli, kdy se spory přesouvají do soudní síně, nelze čekat vstřícné kroky ani od jedné ze stran.

Stále si myslíte, že fanoušci uvidí na podzim nebo na jaře NBA?