Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vynervoval Nadala, rozzuřil diváky, hádal se s rozhodčím. Po triumfu Kyrgios vzkázal: Polepším se

Sport

  14:25
acapulco - Na hlavě sombrero, v tváři čertovský úsměv a v pravačce trofej. Jak příznačné kulisy: v mexickém Acapulku vyvrcholil týdenní tenisový western vítězstvím sportovního bandity. Či přesněji jakéhosi Jesseho Jamese ve hře s raketou - pro jedny je desperátem, pro druhé hrdinou, ale pro každého postavou hodnou pozornosti.

Nick Kyrgios s vítězným sombrérem a trofejí z Acapulka foto: Reuters

VIDEO: Fracek Kyrgios rozzuřil Nadala. Podával spodem, provokoval fanoušky. ‚Nemá můj respekt‘

„Snad jsem příkladem pro všechny, co se potýkají s potížemi a dostanou se do bodu, z něhož zdánlivě nevede cesta pryč,“ vyprávěl australský svéráz. „Byl jsem fakt dole a netušil, co bude. Načež přišel tenhle týden a tahle změna.“

O trápeních zlobivého Australana by mohly být vydány tlusté sebrané spisy. Talent jako málokdo, ale povaha ryze nesportovní. 

Po jednom kroku dopředu následují dva dozadu. Nikdo moc neví, co s ním, a tak se raději rve bez trenéra, odkázán jen na svoji vrtošivou náturu.

Domácí miláček Nick Kyrgios se po porážce s Kanaďanem Milošem Raoničem loučí už...

Aktuálně je 23letý Kyrgios v laufu. V Mexiku zdolal Rafaela Nadala (o tom ještě bude řeč), Wawrinku, Isnera a ve finále designovaného tenisového vládce budoucnosti Alexandera Zvereva. 

A to se v Acapulku potýkal s lehkým zraněním i s docela těžkou otravou jídlem.

„Úžasné. Splněný sen. Zvlášť po souboji s někým, proti němuž jsem byl jasný outsider,“ zářil po finálové výhře nad Zverevem.

Bylo to tažení ryze kyrgiosovské.

Rafa o mně nic neví

Jeho řež s Nadalem patřila k nejzajímavějším duelům roku 2019 a klidně může vydržet vysoko i v celoroční hitparádě. Kyrgios do ní dal naprosto vše - v dobrém i horším.

Některé jeho údery byly lepší než z PlayStationu. Zároveň ale po porážce vytočený Nadal, což je úkaz sám o sobě, říkal: „Chybí mu úcta a respekt. K soupeři, k publiku, ba i k němu samému.“

Důvod? Kyrgios ho rozhodil třeba podáním spodem a svými gesty obrátil mexický dav zcela proti sobě. Ne že by emoce do tenisu nepatřily, pumpování rukama a hecování tribun ale náleží spíš do wrestlingu.

Domácí miláček Nick Kyrgios byl jedním z mnoha ošetřovaných hráčů.

„Rafa o mně nic neví, takže to neposlouchám,“ opáčil Australan. „Já hraju takhle. On zase mezi každou výměnou natahuje čas.“

Právě proto působí Kyrgios jako odpuzovač nudy. 

Jako úkaz: Nadal, Roger Federer a Novak Djokovič jistě nejsou dokonalými stroji, ale převážně reprezentují tenis tak, že by za podobnou „svatou trojici“ představitelé každého sportu skákali radostí do stropu.

Advokáta má v McEnroeovi

Kyrgios je jiný, svérázný. Ne nadarmo mezi jeho největší advokáty, i když poslední dobou už s notnými výhradami, patří John McEnroe, synonymum bouřliváka.

Třeba ono podání spodem se dá skutečně hodnotit všelijak. Jako neuctivé, frackovské gesto - nebo jako chytrý, strategický prvek. 

John McEnroe během Laver Cupu.

Když totéž památně použil Michael Chang proti Ivanu Lendlovi na Roland Garros v roce 1989, popsal to později jeho americký krajan Todd Martin jako „poslední kámen, co srazil Goliáše“; nalomeného Lendla to mentálně zcela rozhodilo.

Na druhou stranu platí, že Kyrgios sklízí plody svého leckdy skutečně neurvalého projevu. Pár zápasů cíleně odflákl, hádal se s rozhodčími...

Tím vlastně sám roky podporuje nynější černobílý výklad, že dobroděj Rafa prohrál s banditou, který se uchyluje k nefér trikům.

Možná bych mohl mít trenéra

Kyrgios slaví titul po více než roce, loni uspěl jen v lednu v Brisbane. V kariéře dobyl pět trofejí - proč tak málo, to poodkryl i ve vítězném Acapulku.

„Večer před finále jsem si zašel na vodní lyže. To asi člen Top 10 nedělá,“ souhlasil nakonec nepřímo s Nadalovými výtkami. 

Australský tenista Nick Kyrgios.
Nick Kyrgios je velmi činný v charitě, na letošním Australian Open obětoval...

„Potřebuju být mnohem disciplinovanější, mnohem profesionálnější. Dělat věci tak, jak se dělat mají. Dokonce ani nemám trenéra; možná bych mohl začít tím.“

I bez kouče se posune na 31. místo. Na blížících se obřích akcích v Indian Wells a v Miami obhajuje nicotných 90 bodů - může si jen polepšit. Tedy teoreticky. Tenisová sinusoida McEnroea 21. století skáče nahoru a dolů jako splašená.